Realtid

Årets högsta notering kan komma innan 11 september

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 aug. 2009Publicerad: 31 aug. 2009

Stockholmsbörsen skapade den förväntade tillfälliga toppen under förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gav en rekyl under några dagar innan det hela drog i gång på nytt under torsdagen den 27 augusti.

Marknaden är nu på väg upp mot en viktig nivå under den närmaste tiden, där tiden fram till och med den 11 september är av stor betydelse. Index bör hitta en ny topp för året och det finns signaler på att vi till och med kan få se årets högsta notering för index redan under denna tid.

Höstmånaderna är normalt dåliga börsmånader och stora nedgångar inleds ofta med en topp under september för att sedan dra på ordentligt nedåt under senare delen av oktober och november månader.

Prenumerera på ett nyhetsbrev med Ingemar Carlssons tekniska analys som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

Därefter brukar året avslutas stark med en uppgång från antingen den 5-6 november eller 20-21 november. I år håller jag en slant på att det senare alternativet blir det som kommer att gälla.

Det beskrivna är det vanligaste mönstret och sedan finns det undantag som inte är så vanliga, där marknaden fortsätter att vara positiv under hela hösten.

Ser vi tillbaka är börshösten stark de år som utvecklingen under försommaren och delar av sommaren har varit trist med fallande kurser, som till exempel 2006.

De kommande veckorna ska bli riktigt spännande, då trenden än så länge är stigande och vi sedan kan förvänta oss ett trendbrott under fjärde kvartalet via lägre toppar för index och ett flertal aktier.

ANNONS

Oljepriset

Brent Blend (72,4 $/fat) går nu under september månad troligen mot en ny toppnotering, där vi så här långt har sett 76,0 dollar, som högsta notering den 6 augusti. Efter ett test av denna topp med möjlighet till en ny toppnotering kan vi sedan inrikta oss på en rekyl under de följande veckorna.

Jag räknar vidare med att dollarn kommer att stärkas under hösten, vilket blir en hämmande effekt för oljepriset, som troligen får en lugnare utveckling med en dragning nedåt mot 60 dollar.

Stockholmsbörsen

OMXS 30 index (919,19) steg till 925 som högst under måndagen den 24 augusti. Noteringen var en ny högsta notering för året och det betyder att trenden är intakt och stigande.

Index jobbar med en rörelsefaktor på 30 på aktuell nivå och en rekyl på 30 punkter var därför trolig som ett alternativ. Index föll 30 punkter från till 895 den 27 augusti innan en ny uppgång tog vid.

Under fredagen noterade index 923, som högst och är nu på väg att bryta toppen vid 925 och fortsätta till 951 i första hand. Samtidigt vet vi ju att en avslutande uppgång kan dra på ordentligt i sitt avslutande ryck uppåt. Det gör att jag inte är främmande för en fortsättning till 982.

Om det senare alternativet skulle bli verklighet innebär det att index skulle kunna stiga ytterligare 6,9 procent räknar från fredagens stängningskurs.

ANNONS

Nu är det alltid riskabelt att sätta allt på ett kort det bruka sälla falla in men jag vill ändå ge en bild av vad som är möjligt.

Ni som varit med i flera börssvängningar vet ju att det krävs en lägre topp 30 dagar eller mer efter en högsta notering. För att få en lägre topp efter en topp 7-11 september måste vi vänta till början av oktober för att möjligen få en lägre topp och därmed ett trendbrott.

Under alla år jag jobbat med börsen har jag sett mängder av viktiga toppar komma in under september månad och den allra starkaste var före min tid, då den kom in den 3 september 1929. Den lägre toppen i oktober samma år gav trendbrottet som sedan utmynnade i börskraschen 1929-1932.

Däremot var jag med den 5 september 2000, då vi fick en lägre topp för OMXS 30-index efter rekordnoteringen den 7 mars samma år vid 1 538. Denna topp är alltjämt högsta notering för index. Nu 9 år

senare står vi inför en ny reaktion även om den inte blir lika kraftig som 1929 och 2000.

Hela börsuppgången inleddes den 9 mars i Stockholm och i USA startade det hela en börsdag tidigare genom en botten fredagen den 6 mars. Lika optimistisk som jag var då i våras inför en uppgång lika pessimistisk är jag inför hösten som bör ge en rekyl efter en stark och intensiv uppgång under i stort sett 6 månader, där index stigit 56,0 procent så här långt.

En uppgång ger oftast en viktig avstämning 3 månader efter en lågpunkt, vilket vi fick den 12 juni. Nu 6 månader senare räknat från lågpunkten i mars är det dags för en ny viktig avstämning och frågan är då om denna avstämning sker med en topp den 7 september eller om vi får vänta till den 11 september.

Från och med fredagen den 4 september finns det anledning att vara försiktig och beredd på en möjlig ny topp den närmaste tiden därefter.

ANNONS

Även om jag är negativ till den fortsatta utvecklingen efter första halvan av september månad måste vi få ett trendbrott för att få en nedgång bekräftad.

Enskilda aktier

Vi har den senaste tiden sett en del eftersläntare få nytt liv nu när marknaden börjar rotera mellan olika aktier och söka efter aktier som inte hängt med i uppgången sedan i somras.

Jag tog upp bankerna förra veckan, då dessa pressats upp sedan den 17 augusti. Dessa har mer att ge innan det hela bör ta stopp.

Vi ser aktier som Getinge som den senaste tiden stigit allt snabbare och vi ser nu hur skogsaktierna börjar så sakta komma i fokus.

Jag räknar med att marknaden kommer att reagera på en kommande förstärkning av dollarn under hösten, vilket ger en draghjälp till skogsaktierna.

Valutamarknaden generellt är så kraftigt fokuserad på en allt svagare dollar. Efter en lågpunkt för dollarn i början av september månad kan vi inrikta oss på en allt starkare dollar under hösten och omvänt en svagare euro och krona.

Holmen B (205,50) noterade 217 kronor som högst redan den 7 maj i år och har nu kommit tillbaka efter en lång rekylfas. Jag räknar med att aktien först kommer att testa den gamla toppen och sedan även bryta den med en fortsättning till intervallet 236-242 kronor.

ANNONS

Bland verkstadsaktierna ser ABB och Volvo fortsatt intressanta ut, då dessa signalerat för högre nivåer i de signaler som skapats.

ABB (139,00) har ett motstånd vid 140 kronor som nu hållit tillfälligt. Vid ett genombrott av 140-nivån räknar jag med att aktien ska hinna med att stiga till 146-148 kronor, där vi har nästa motstånd.

De köpsignaler som skapats på vägen uppåt har alla indikerat på en uppgång till området kring 148 kronor, vilket gör att jag ser den nivån som mycket viktig under september månad.

Volvo B (63,75) har så här långt noterat 66,75 kronor som högst den 24 augusti. De signaler vi fått på vägen uppåt från bottennoteringen vid 29,10 kronor den 21 november 2008 ger en indikation på att aktien är på väg till 75,00 kronor för ett test av den nivån.

På vägen uppåt finns först motstånden vid 68,00 kronor och sedan 72,00 kronor, vilka ska göra sitt för att skapa, i varje fall, tillfälliga reaktioner.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]