Realtid

Arbetslinjen hotar Skandia Livs vinster

Per Agerman
Uppdaterad: 05 nov. 2007Publicerad: 05 nov. 2007

Regeringen vill förbjuda försäkringar som kompenserar för sänkta bidrag. Då stryps en bra affär för försäkringsbolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skandia Liv har 64 procents marginal i år på att sälja sjukförsäkringar till facket.

Regeringen vill ”ge bättre drivkrafter för återgång i arbete” för de 700.000 svenskar som är sjukskrivna. Men när bidragen minskar så kompenserar facket med att köpa sjukförsäkringar av försäkringsbolagen åt alla som har kollektivavtal.

Därför vill regeringen sänka bidragen till dem som har en egen sjukförsäkring som ger mer pengar än vad staten garanterar. Det blir i praktiken förbjudet att försäkra sig.

Regeringen vill också förbjuda inkomstförsäkringar som ger högre ersättning till den som blir arbetslös än vad staten garanterar.

Bengt-Åke Fagerman är vd i försäkringsbolaget Skandia Liv. Han menar att regeringen försöker hindra människor från att ingå frivilliga avtal och helt sonika tänker bryta redan ingångna avtal mellan arbetsmarknadens parter. I praktiken skulle det innebära att staten konfiskerar ersättning som försäkringstagarna redan betalat för.

Bengt-Åke Fagerman får medhåll av försäkringsexperten Mikael Nyman, chefredaktör för nyhetsbrevet Pensionsnyheterna. Regeringen blåser försäkringstagarna på ersättning som de redan betalat premien för.

–Absolut. Man får inte ut den ersättning som man har tänkt sig. Bengt-Åke Fagerman har en poäng i det. Men jag tror det blir läskigt för regeringen att ge sig in i kollektivavtalen och säga att de inte är värda något.

Anders Beskow är vice vd på branschorganisationen Försäkringsförbundet. Han gillar arbetslinjen, regeringens politik som ska få arbetslösa och sjukskrivna tillbaka i arbete. Men han förstår inte hur staten ska kunna förbjuda människor från att skydda sig från risken att bli sjuk.

ANNONS

–Här vill regeringen gå in på försäkringar, men andra sparformer, andra sätt att bygga upp kapital, det hindrar man inte, säger Anders Beskow.

Om det blir förbjudet att försäkra sig om högre ersättning så följer en rad problem för flera liknande tjänster.

Ska det vara tillåtet att spara pengar i en privat sjukfond? Ska det vara tillåtet att försäkra sig mot att inte ha råd att betala sin försäkring för att man blir sjuk? Bankerna erbjuder i dag försäkringar mot att inte ha råd att betala räntan på ett lån. Det ingår i flera bolån för att minska risken för att behöva flytta för att man blir sjuk. Kan regeringen förbjuda också det?

Försäkringsförbundet uppger att det säljs mellan en och fem miljoner sjukförsäkringar i Sverige. Många svenskar har flera överlappande sjukförsäkringar genom kollektivavtal på jobbet.

Några köper dessutom sjukförsäkring på egen hand.

Försäkringstagarna betalar 1.100 miljoner kronor till försäkringsbolaget Skandia Liv för sjukförsäkringar i år. Efter att försäkringsbolaget ersatt försäkringstagare som blivit sjuka och tagit betalt för arbetet återstår 700 miljoner kronor i vinst, en marginal på 64 procent.

–Resultatet är knepigt, säger Bengt-Åke Fagerman, vd på Skandia Liv.

–Vissa år gör vi stora förluser, andra år vinster. En del skador ska vi betala ut 10-15 år framåt i tiden. Just i år är det ett överskott, men man måste se det över många år. Totalt sett nu så ligger vår sjukförsäkring plus minus noll över en femårsperiod.

ANNONS

Att han vill behålla försäkringarna av egenintresse vill han inte gå med på.

Skandia liv är ett ömsedigt försäkringsbolag, inte ett vinstutdelande. Det är kunderna, inte ägarna, som får vinsten, liksom i en konsumentförening. Överskotten i sjukförsäkringen ska användas till att sänka premien.

Bengt-Åke Fagerman vill i stället att debatten ska handla om att människor ska ha råd att vara sjuka.

–Det är häpnadsväckande att regeringen fråntar oss som individer rätten till försäkringsskydd. Om man blir allvarligt långvarigt sjuk fråntas vi en viktig del av att trygga försörjningen.

Helene Rothstein Sylvesten

08-545 871 36

[email protected]

David Hässler

ANNONS

08-545 871 35

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Per Agerman
Per Agerman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]