IG Markets ordnar CFD-tävling med 10.000 kronor i förstapris. Konkurrenten CMC tycker det är kul att få konkurrens, enligt uppgift till Realtid.se.
Är du Sveriges vassaste trader?
Mest läst i kategorin
Sverige har för närvarande tre hårt kämpande huvudsakliga aktörer på CFD-marknaden: CMC, som var först och har kopplingar till Goldman Sachs, danska Saxo Bank, och nykomlingen sedan sista augusti i fjol IG Markets, som är börsnoterade i London och enligt egen uppgift den enda börsnoterade aktören med enbart CFD-handel.
På måndag drar IG Markets tillsammans med Redeye igång en tävling i CFD-handel med fiktiva pengar. Tävlingen har tidigare genomförts i Spanien och Frankrike, och förstapriset är 10.000 kronor i en IG Markets-depå.
Registreringen öppnar idag måndag.
Realtid.se ringer IG Markets Sverigechef Richard Tejme.
Hur många deltagare tror du att det blir?
– Det är svårt att säga, men det är ju ganska kort varsel och det är sportlov. Vi vill testa det här nu, och efter lite diskussioner sade vi att vi kör nu och bara har en vecka med registrering.
Hur mycket tid måste man lägga? Kan man ta en position och sedan ägna sig åt annat?
– Jadå. En vanlig missuppfattning är att man måste sitta och stirra på skärmen hela dagarna om man handlar med CFD:er, men man kan ta en position och sedan hålla sig till den. Det finns möjligheter till limiter och stop loss-ordrar.
– Lite av det vi vill framhäva med det här är att det inte är säkert att det bästa är att handla en massa: har man en bra dag kanske det räcker.
En annan sak Tejme vill framhäva är det breda utbudet av instrument att handla i: 7.000 aktier, aktieindex från hela världen, alla råvaror, samt ränteinstrument.
Hur mycket handlas det i CFD:er i Sverige?
– Jag vet inte, men det växer väldigt mycket. I England sägs det att 40 procent av handeln på Londonbörsen sker på grund av hedging betingad av CFD-handel. I Frankrike, Spanien och Italien har marknaden varit igång i två och ett halvt år och växer ordentligt tack vare låga transaktionskostnader. Marknaden växer på bekostnad av ETF- och warranthandel.
Hur många kunder har ni?
– Tyvärr kan jag inte gå ut med det eftersom vi är ett börsnoterat företag, men runtom i världen har vi runt 120.000 kunder.
CFD-handeln tycks populär att döma av sökannonser på Google: en googling av ”cfd handel” ger en uppsjö av aktörer i högerkolumnen. IG Markets ligger tillsammans med CMC och Saxo i det gula mittfältet.
– De som ligger till höger verkar vara lycksökare, dem har jag aldrig hört talas om, det finns en rad småaktörer som är baserade på Cypern och liknande, säger Richard Tejme efter att själv ha googlat.
– Vi är däremot reglerade av finansinspektionen och liknande institutioner i andra länder.
Vilka är det som handlar i CFD:er? Privatpersoner eller institutioner?
– Det finns några institutioner som är kund hos oss, men till övervägande delen rör det sig om finansmarknadsintresserade privatpersoner.
Handlar du själv?
– Nja, jag får på grund av regler inte ha konto hos oss, men jag har det hos en konkurrent. Det vet jag flera i branschen som har.
Den ena huvudkonkurrenten till IG Markets är CMC Markets. CMC står för Currency Management Corporation, och företaget ägs till 80 procent av britten Peter Cruddas. I slutet av 2007 köpte Goldman Sachs 10 procent av bolaget, vilket i viss utsträckning används i marknadsföringen av CMC.
I Sverige startade CMC med CFD-handel i april 2007, och var därmed först på marknaden. Sverige-vd:n Mattias Malmström sade då i Dagens Industri att ambitionen var att CFD-marknaden skulle bli större än warrantmarknaden på fem år.
– Det tog bara 21 månader, och i januari växte vi förbi ETF-marknaden, den där Handelsbanken erbjuder bull & bear-fonder. Så på mindre än tre år har CFD:er blivit större än alla substitutprodukter, säger Malmström när Realtid.se ringer honom på måndagen för att höra sig för om hur marknaden i Sverige ser ut.
Malmström säger att han tycker det är kul att få konkurrens, och nämner som parallell att han tror att Avanza och Nordnet har gynnats av varandras konkurrens som nätbanker och -tradinginstitut, och att dessa har gett storbankerna en match om aktiehandlarna tack vare prispress och produktutveckling. Malmström var tidigare tradingchef (”head of trading”) på Nordnet; därav parallellen.
CMC är enligt Mattias Malmström marknadsledare (”first mover och market leader”, som han säger). Han talar sig varm för CFD:er, som han tycker har flera fördelar framför warranter. Framför allt anser han dem vara mer lättbegripliga och därmed mindre sannolika att hamna i vanrykte på grund av investerare som förlorar pengar på grund av dålig förståelse för produkten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.