Läget är fortfarande ansträngt för svenska företag på finansmarknaden enligt vice riksbankschef Karolina Ekholm.
Ansträngt läge enligt riksbankschef
Mest läst i kategorin
Hon ser förvisso en ”gradvis” förbättring av möjligheterna att ta upp lån internationellt, men pekar på höga räntor och att många ser ut att behöva exportgarantier.
”Det tyder på att deras finansieringssituation fortfarande är ansträngd”, säger hon i en förskriven version av ett tal hon håller i Stockholm.
Konjunkturen visar samtidigt tecken på återhämtning, enligt Ekholm, som pekar på en stabilisering i världshandeln ”efter kollapsen i början av året”.
För Sveriges del ser hon en bromsning i fallet för bruttonationalprodukten (BNP) under andra kvartalet efter fem kvartal i rad med fallande siffror.
”Dessutom tyder indikatorer för utvecklingen under tredje kvartalet, såsom inköpschefsindex och konjunkturbarometern, på att återhämtningen kommer att ske något snabbare än vad vi tidigare trott”, säger hon.
Vi står trots det med -4,9 procent inför den kraftigaste minskningen i svensk BNP sedan krigsåret 1940, konstaterar vice riksbankschef Karolina Ekholm i fredagens tal.
Ekholm lyfter även fram det dystra läget på arbetsmarknaden, där arbetslösheten enligt hennes prognos stiger både 2009 och 2010 och sysselsättningen inte väntas vända uppåt igen förrän 2011.
”Det hänger ihop med att arbetsmarknaden inte kan förbättras så länge företagen har lediga resurser och fortfarande har behov av att minska sin personalstyrka”.
Och inflationen i Sverige väntas bli negativ under en stor del av 2009, tillägger hon.
Bland annat beror det på lägre energipriser och sänkta räntekostnader jämfört med i fjol.
Ekholm röstade på det senaste penningpolitiska mötet för en oförändrad reporänta på rekordlåga 0,25 procent och ville inte justera räntebanan, trots att hon ser flera tecken på en snabbare återhämtning än väntat.
Hon hänvisar till det ovanligt låga resursutnyttjandet och den svaga sysselsättningen i såväl Sverige som i omvärlden.
”Dessutom är osäkerheten stor när det gäller hur kraftfull och stabil en återhämtning blir”, skriver hon.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.