Realtid

"Ännu mer positiv om Latinamerika"

Chile är en av Alquitys favoriter i Latinamerika
admin
admin
Uppdaterad: 17 nov. 2016Publicerad: 17 nov. 2016

I början av 2016 var Roberto Lampl optimistisk och det har inte minskat sedan dess. Alquitys förvaltare ger även en omfattande kommentar om USA-valet och effekten på Mexiko.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reformer är huvudanledningen till varför Latinamerika är intressant för de som vill investera i tillväxtmarknader. Både politiska och ekonomiska reformer bidrar till att Alquitys förvaltare Roberto Lampl är väldigt positiv och ser en god utveckling på tre till fem års sikt. Det säger han i en ny intervju med Realtid.se.

I slutet av första kvartalet avfärdade han i en första intervju med Realtid.se den negativa synen på Latinamerika och menade att hela regionen inte är i kris, utan bara några enstaka länder. 

Synen har inte ändrats sedan dess, åtminstone inte till marknadernas nackdel.

Roberto Lampl,
Alquitys

– Jag är ännu mer positiv nu. För sju månader sedan stod vi på randen till förändringar i Brasilien. De förändringarna ägde rum och en ny regering är på plats. Fiskala reformer är implementerade och sakta men säkert kommer förtroendet tillbaka. Jag ser cykliska förbättringar i Brasilien och investeringar börjar öka igen. Det ser vi inte minst i M&A-området, där de stora bankerna tjänar en stor del av sina pengar, säger han.

Men Lampl haussar inte bara Brasilien. Peru har en ny regering på plats som är mer investeringsdriven, i Chile finns starka bolag som växer utomlands och en ekonomis som har potential att växa ännu mer. I Argentina börjar nya regeringens arbete bära frukt, reformer är på plats och inflationen är på väg ner, menar Lampl.

Mexiko har varit i fokus ett tag på grund av den amerikanska valkampanjen och det väntas inte avta nu när Donald Trump utsetts till USA:s 45:e president. 

Intervjun gjordes bara dagar innan USA-valet men Mexiko kom på tal där Lampl redan då menade att hans allokering i landet minskade rejält. Dock inte bara på grund av Trump. Han har sedermera lämnat en mer aktuell förklaring till hur han ser på Mexiko, särskilt efter presidentvalets utfall.

ANNONS

– Min allokering till Mexiko har minskat hela året, huvudsakligen på grund av generellt höga värderingar. Icke desto mindre tycker jag fortfarande jag kan hitta intressanta investeringar om jag tittar mer aktiespecifikt. Trumps seger leder säkert till en utvecklad handelsrelation mellan USA och Mexiko men jag väntar mig inte något revolutionerande eftersom Mexiko fortfarande spelar en viktig roll i USA:s distributionskedja, framför allt i bilindustrin, säger han.

Riskaversion och rädsla kan leda till en valutanedgång i Mexiko, vilket i sin tur kan stärka landets konkurrenskraft inom export. Trump har dessutom flaggat för en mer expansiv politk med både skattesänkningar och infrastrukturinvesteringar.

– Båda sakerna gynnar USA vilket utan tvekan också gynnar Mexiko, säger Lampl.

– Om jag är lite mer försiktig gällande Mexiko beror det bara på värderingar. Det finns fortfarande bra investeringar där. Men jag har mindre än hälften av vad mina konkurrenter har i Mexiko, däremot har jag tre till fyra gånger så mycket i Chile och Peru.

Att Brasilien genomgick regimförändringar märktes av under året när Brasilienfonderna rusade. Den utvecklingen tros ha att göra med att många passiva fonder och ETF:er gick in i aktiemarknaden i samband med att en ny regering kom på plats. 

En avmattning väntas komma, menar Lampl. De fonderna äger mycket i banker och bolag som Petrobras. På längre sikt väljer Alquity bolag som gynnas av fallande räntor.

– De korta räntorna ligger på 14 procent och kommer falla när den reformdrivna agendan får ner inflationen. Då vill vi äga bolag som gynnas av fallande räntor som vägtullbolag. Inte banker, de gillar inte när räntorna faller och inte dagligvaruhandeln. Arbetslösheten är hög så kommande året blir inte bra för det området, säger han.

Frågan är om andelen investerare som delar den här positiva synen också ökar. Alla tillväxtmarknader, inte minst Latinamerika har drabbats mycket av en svag utveckling och efterföljande kapitalutflöden och investerare är inte alltid snabba med att gå tillbaka till en volatil tillgångsklass i mängder.

ANNONS

– Det mesta av flödet har varit i passiva strategier. Och varför inte egentligen? De flesta aktiva förvaltarna har underpresterat. Men vår fond har tredubblats i värde i år. Visserligen är vi en ganska liten förvaltare i jämförelse, säger han.

Förutom en viss oro för Mexiko och effekterna av Trumps framtida styre i USA tror förvaltaren på en ganska god utveckling i regionen och känner för närvarande ingen större oro.

– Kanske om det blir en kris i Kina med råvaror som rasar ännu mer men det där är mer externa händelser, men internt ser jag inte så mycket att bekymra mig om. Jag är hyfsat 'bullish' och tror på en bra utveckling i Latinamerika över tre till fem år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]