De lurade Skatteverket på historiska summor – inifrån. Nu sitter två häktade. En tredje skulle lämnat över sig självmant, men dök inte upp.
Ännu en häktad i 120-miljonerskuppen
Mest läst i kategorin
En fredag i februari häktades en handläggare på Skatteverket misstänkt för att ha varit med och lurat myndigheten på 120 miljoner kronor.
Två andra män häktades i sin frånvaro. Efter ett par veckor ringde en av dem till advokat Per E Samuelsson och gjorde upp om att komma hem.
– Jag fick en kontakt dagen innan att han skulle inställa sig, säger kammaråklagare Ove Lundgren.
– Han inställde sig här på Ekobrottsmyndigheten.
– Jag visste ju att han skulle komma. I den här verksamheten har vi inte bara åklagare utan också poliser. De tog emot honom.
Mannen nekar till anklagelserna. Varför kom han in självmant? Åklagaren har funderat på saken.
– Det är ju så att är man är häktad i sin frånvaro, så har vi från åklageriet möjlighet gå ut med europeiska arresteringsorder, säger Ove Lundgren.
– Då är det risk att man åker fast någonstans långt bort ifrån hemmet. Det kanske inte är så roligt sitta i häkten utomlands.
En tredje misstänkt saknas fortfarande. Han har också ringt en advokat, Hans Strandberg, och gjort upp om att komma hem – men befinner sig fortfarande utomlands. Han nekar också till anklagelserna och hävdar att allt måste vara ett missförstånd.
– Tidigare har jag fått viss indikation på att han skulle vara på väg hit. Det har visat sig inte hålla sträck, säger åklagaren Ove Lundgren.
– Så det får väl bli de rättsvårdande myndigheterna som får göra sitt jobb. Ett sådant beslut kan ju ligga kvar i åratal.
När preskriberas det här?
– Jaa, det blir väl i den delen 2019. Sedan kan det förlängas i fem år. Han får väl ta en dag i taget.
Är det fler än de här tre inblandade?
– Det vet jag ännu inte.
Vilken koppling de tre har till varandra vill åklagaren inte gå in på, eftersom en misstänkt fortfarande saknas.
– Vad jag vet och inte vet ska han inte kunna läsa i tidningen.
De två som sitter på Kronobergshäktet i Stockholm kan bli kvar där hela våren.
Annars finns det en risk för att de flyr landet. Det finns också en risk för att de försvårar utredningen och pratar ihop sig med varandra. Därför får de inte ha någon kontakt med varandra och knappt med omvärlden.
Åklagaren behöver mycket tid för att samla in bevis till förundersökningen. Till sin hjälp har han en person till på Ekobrottsmyndigheten.
Dessutom får han hjälp av Skatteverket.
– Vi har ett gott samarbete, säger Ove Lundgren.
Han poängterar att det handlar om ett mycket stort bedrägeri.
– Jag har inte stött på något ärende med högre skatte-effekter. 120 miljoner kronor är rätt mycket pengar.
– Tänk dig, nu talar jag skatte-effekt. Om du inte skulle deklarera så är det den summa som du skulle ha betalat in i preliminärskatt. Din totala inkomst är ju något annat. Det undanhållna beloppet kan ju vara väldigt stort.
Skatte-effekten styr om ett brott är grovt eller inte. Allt över tio basbelopp, ungefär 400.000 kronor, räknas som grovt.
– Nu är det inte 400.000 kronor utan 120 miljoner, säger Ove Lundgren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.