Karolinska universitetssjukhuset begär att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003.
Anna Lindhs död granskas
Mest läst i kategorin
Karolinska universitetssjukhuset begär att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003.
Anna Lindh dog i samband med operationen på Karolinska i Solna.
Sjukhuset har gått igenom journalen och anser inte att något fel har begåtts, men vänder sig ändå till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning. Orsaken är uppgifter i ett kommande tv-program i TV 4 som enligt Karolinska ska gå ut på att Lindh fick felaktig vård.
”Eftersom händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse och det är viktigt att förebygga ryktesspridning i denna fråga, anser vi ändå att det är angeläget att Socialstyrelsen genomför en granskning av vården av Anna Lindh”, skriver Karolinska universitetssjukhuset i den hemställan som under dagen hamnar hos myndighetens regionala tillsynsenhet i Stockholm.
TV 4 vill inte avslöja några detaljer ur programmet, men Kalla faktas redaktionschef Johan Åsard säger till TT att redaktionen utgår från uppgifter man fått bekräftade och som ger upphov till frågor kring sjukhusets omhändertagande av Anna Lindh.
Det är ännu oklart om Socialstyrelsen ska granska ärendet. Myndigheten behöver först mer information innan den kan fatta beslut, enligt Per-Anders Sunesson, chef för myndighetens tillsynsavdelning.
– Jag har inte tagit del av hemställan och jag känner inte till vilken kritik eller vilka anklagelser som riktas mot sjukhuset. Så i vart fall måste vi ta del av den kritik som riktas mot sjukhuset. Huvudregeln är att inte öppna ärenden för händelser som ligger så långt tillbaka i tiden, men med tanke på att det rör mordet på landets utrikesminister så kommer vi naturligtvis att ta det under noggrant övervägande, säger Sunesson.
Anna Lindh överfölls och knivskars inne på NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003. Hon dog morgonen därpå efter att ha drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar.
Stefan Engqvist, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, säger att svensk traumavård givetvis har utvecklats sedan 2003, men att sjukhuset enligt dåtidens rutiner agerade på bästa sätt i operationssalen och att alla inblandade gjorde allt för att rädda utrikesministerns liv.
– Vi har själva gått igenom all dokumentation och har inte funnit några fel och ingenting som skulle föranleda en anmälan enligt lex Maria. Men vi vill alltså gärna ha en oberoende granskning och då vänder vi oss till Socialstyrelsen. Vi vill undvika ryktesspridning.
– Vi blir lite förvånade för vi har bett Karolinska om att få svar på våra frågor om omhändertagandet (av Anna Lindh) men vi har inte fått någon hjälp. De hänvisar hela tiden till sekretessen. Därför är det intressant att sjukhuset nu begär en utredning, säger Johan Åsard.
– En tolkning är att sjukhuset vill ta ett eget initiativ och föregå vår publicering. Det är ju en klassisk krisprevention. En annan tolkning är att de inte är helt säkra på att vården var optimal.
Har ni fått fram uppgifter som tyder på att Anna Lindh inte fick rätt behandling?
– Det vore fel att avslöja detaljer, det kan ge upphov till felaktiga spekulationer.
Enligt Johan Åsard är programmet i princip klart och kommer att sändas inom några veckor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.