Övervakningskameror från börsnoterade Axis Communications hjälper kinesisk polis att hålla protester borta från Himmelska fridens torg. Vd:s bortförklaringar är "inte ett dugg hållbara", säger Amnestys generalsekretare till Sydsvenskan.
Amnesty rasar mot börs-vd
Mest läst i kategorin
– Om du uppfinner en kniv kan den stickas i människor. Vi tar inte ansvar för hur kunden använder vår utrustning. Vi vill bara tillhandahålla en effektivare teknologi än vad Kina använder idag, säger Axis vd Ray Mauritsson till Sydsvenskan.
– Vi sätter oss inte till doms över något land. Vi har ingen möjlighet att undersöka hur våra kunder använder kamerorna, säger han och poängterar att hans företag bara är ett av många som tjänar pengar på övervakning i Kina.
– Det argumentet är inte ett dugg hållbart. Varje företag får ta sitt ansvar, svarar Amnestys generalsekreterare i Sverige Lise Bergh.
– Det finns en överhängande risk att övervakningssystem används för kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi menar att man inte ska sälja sådana varor till Kina.
– Vi säger inte att företag inte ska handla med Kina. Men man ska göra en riskanalys för hur ens produkt kan användas.
Enligt Amnesty riskerar människor som samlas för att protestera i Kina att trakasseras eller fängslas av myndigheterna. Andra försvinner. Rättssystemet har stora brister.
Kina är den marknad som har störst potential för Axis i framtiden, enligt vd Ray Mauritsson.
Nätverksbaserad stadsövervakning kan bli hur stort som helst. 660 kinesiska städer ska nu övervakas centralt via nätverk.
Människorättsorganisationer säger att kamerorna också används i hemmen hos dissidenter och i kloster.
– Tibetanska munkar kan ju själva sätta upp kameror så att de kan se när militären kommer, föreslår Axis informationschef Margareta Lantz.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.