Allt fler profilerade finanstoppar och kändisar grips av polisen för kokainbruk.
Allt fler finansmän fast i kokainmissbruk
Mest läst i kategorin
– Särskilt hos aktiemäklare är kokainmissbruket högt, säger Thomas Lundqvist, chef för Länskriminalens narkotikarotel.
På Wall Street är det bara en sak som gäller: Att hela tiden vara på topp och prestera bästa möjliga. Att visa minsta svaghet är ett nederlag. För att klara av pressen söker sig många till kokain, amfetamin och alkohol. Och inte minst när det går dåligt.
– Man har den pressen på sig. Man ska orka att vara med på toppen. De blir lite piggare och förlänger dygnet med någon timme. Sedan är det ju lite inne, säger Jan Westling, kriminalinspektör på Länskriminalens narkotikarotel.
– De är ju oftast inte med i någon fackförening utan de har kravet på sig att prestera – hur de gör det – det skiter arbetsgivaren i – de här siffrorna ska de uppnå, fortsätter han.
Nu rapporterar även polisen i Norge att antalet gripna finanstoppar med kokainmissbruk har ökat det senaste året, enligt Dagens Næringsliv.
Thomas Lundqvist, chef för Länskriminalens narkotikarotel, berättar att läget i Sverige ser likadant ut – men har gjort det i flera år.
– Det har vi vetat länge att kokainmissbruket i finansvärlden – särskilt hos aktiemäklare – är högt, säger han.
Jan Westling berättar att de griper en del finansmän på Stureplan.
– Det är ju en del på Stureplan som fastnar i nätet mellan varven. Oftast leder det till åtal, då för eget bruk, som sen leder till dagsböter.
Är det samma personer som åker dit flera gånger?
– Ja, det händer. Oftast är det så att personerna som jobbar på krogen känner igen sina bekanta – om man säger så – så har man tagit en person en gång så tittar man lite noggrannare på honom nästa gång.
Vad gör ni för att förebygga detta?
– Ja, det är en bra fråga. Vi försöker gripa så många narkotikasmugglare som möjligt – det är vår uppgift på länskrim, säger Thomas Lundqvist.
Thomas Lundqvist berättar att kokainmissbruket har ökat generellt i alla samhällsklasser. Förr var det vanligare bland mer välbeställda – nu har det krupit ned till förorterna.
– Förr var det jättedyrt och de som hade råd då var bara de som tjänade mycket pengar – alltså de här människorna. Sen har det ramlat nedåt och det är mycket vanligt i förorterna. Nu är det billigt, säger Thomas Lundqvist.
– Det är också vanligt bland journalister, säger Lundqvist med en skämtsam ton.
Kan du uppskatta hur mycket kokainet har ökat i finanskretsarna?
– Nej, det kan jag inte säga eftersom mörkertalet är så stort. Men vi vet att det har ökat. Men det är inget nytt – det har det gjort i fem år, säger Jan Westling.
– Mörkertalet kommer vi ju aldrig åt. Vi vet ju att många på helgerna tar amfetamin istället för sprit. Cannabis är dock den absolut vanligaste drogen, sedan amfetamin och därefter läkemedel.
Westling berättar att det är enkelt att få tag på narkotika nu.
– De använder sig av vissa telefonnummer som sprider sig inom bekantskapskretsen.
Har ni span på dem?
– Det talar jag inte om för dig.
Men ni har koll på dem?
– Ja, någotsånär.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.