Realtid

Alliansen oenig om brottsbekämpning

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 05 jan. 2007Publicerad: 05 jan. 2007

Den borgerliga regeringen kommer att misslyckas med att bekämpa den organiserade brottsligheten, anser den tidigare justitieministern Thomas Bodström i ett samtal med Realtid.se. Justitieminister Beatrice Ask, däremot, passar på Realtid.se:s frågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Problemet för Alliansregeringen är oenigheten om vilka metoder som ska användas. Skiljelinjen går mellan Folkpartiet och de övriga.

– Folkpartiet är det enda partiet i regeringen som är positiva till tvångsmedel som exempelvis buggning. Det är märkligt att Moderaterna intar en negativ hållning, säger Thomas Bodström.

Thomas Bodström anser att den organiserade brottsligheten kan vara ett hot mot det demokratiska samhället på sikt. Många andra europeiska länder tillåter avlyssning i förebyggande syfte mot grovt kriminella personer och den svenska lagstiftningen låg efter, anser han.

– Det behövs enhetliga regler för exempelvis telefonoperatörerna, men det var moderaternas nuvarande justitieminister Beatrice Ask emot. Tidigare fick polisen betala höga kostnader för samtalslistor, men de har nu blivit billigare. Polisen ska inte vara hänvisad till marknadspriser för att bedriva förundersökningar, säger Thomas Bodström.

Thomas Bodström var som justitieminister ansvarig för att polisen fick ett extra tillskott på 120 miljoner kronor mellan åren 2006 till 2008, för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Arbetet ska vara brottsförebyggande. Den organiserade brottslighetens verksamhet ska stoppas genom att punktmarkera ett antal viktiga personer.

– Listan över personer som ska punktmarkeras är hemlig, därför är det troligen fler personer än de på listan som minskar sina brottsliga handlingar, säger Thomas Bodström.

Det har framförts kritik mot att avlyssningen inkräktar den personliga integriteten, framförallt när det gäller yrkeskriminella, men Thomas Bodström anser att omsorgen om brottsoffren väger tyngre.

– Jämfört med många andra länder har Sverige varit förskonad från maffia som trängt in i näringslivet och politiken. Vårt land är en av de minst korrupta och det ska vi bevara. För att stoppa den moderna system hotande brottsligheten behövs buggning i preventivt syfte, säger Thomas Bodström.

ANNONS

Beatrice Ask vill inte svara på Realtid.se:s frågor

När Realtid.se ringer upp justitieminister Beatrice Ask och ber om en kommentar angående regeringens arbete mot den organiserade brottsligheten vill hon inte svara. Beatrice Ask hänvisar till Tanja Rasmusson som är hennes politiskt sakkunnige.

Tanja Rasmusson vill endast svara per mejl och inte specifikt om organiserad brottslighet, hon gör klart att vi inte får citera Beatrice Ask.

– Alliansregeringen har i budgeten för 2007 gjort en rekordsatsning på polisen, såväl den öppna som säkerhetspolisen. Resursförstärkningen på 875 mkr stärker avsevärt polisens möjligheter att bekämpa alla typer av brott, även grov organiserad brottslighet, skriver Tanja Rasmusson i mejl.

Tanja Rasmusson hävdar att det vuxit fram en grundläggande samsyn i buggningsfrågan och att ett lagförslag ska kunna läggas fram till våren.

Rasmusson menar att regeringens kamp mot den organiserade brottsligheten främst kommer att ske inom det internationella samarbetet. Regeringen anser att grov organiserad brottslighet inte bara är en nationell fråga, utan den måste bekämpas gemensamt inom både den europeiska unionen och i övriga internationella samfund.

– Vi har ett globalt ansvar att bidra till bekämpningen av organiserad brottslighet och terrorism, skriver Tanja Rasmusson vidare.

– Den socialdemokratiska regeringen hade två grundläggande problem med sin kriminalpolitik i allmänhet och bekämpningen av den organiserade brottsligheten i synnerhet: För det första satsades det inte tillräckliga resurser för att möjliggöra för polisen och säkerhetspolisen att bedriva arbetet fullt ut. För det andra var man oense med sina stödpartier om vilka operativa verktyg som behövdes för att ytterligare effektivisera polisens arbete, skriver Tanja Rasmusson avslutningsvis.

ANNONS

Peter Karlsson

frilansjournalist

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]