Affärsmannen Alexander Richards upptaxeras med miljonbelopp. Lät bolaget betala champagnen mitt i natten, resorna till sommarhuset och klädinköp. "Komprometterande" säger Skatteverket.
Alexander Richards med fingrarna i syltburken
Mest läst i kategorin
Alexander Richards, som tjänade stora belopp på att notera bolag på Aktietorget för ett antal år sedan, har hela tiden försvarat sina aktieförsäljningar med att vinsterna återinvesterades i bolagssfären.
– Det är inte så att jag berikar mig själv och kör en stor Bentley. Pengarna går ju in i nya verksamheter. Det är tråkigt och orättvist att jag ska bli sedd som en gamnacke, sa han till Affärsvärlden i februari 2006.
I februari i år gav han en liknande bild i en intervju med Dagens Nyheter.
– Åklagaren försöker göra gällande att jag skulle iscensätta allt detta för att berika mig själv. Men han kan väldigt enkelt se att så inte är fallet.
Försvarstalet har även återkommit under den insider- och svindlerirättegång som just nu pågår i tingsrätten.
Men Skatteverket delar inte Alexander Richards syn på hur pengarna har spenderats. Efter en omfattande revision har myndigheten upptaxerat Richards för åren 2004-2007.
Beslutet togs under sommaren och obetalda skatteskulder på 5,5 miljoner kronor överlämnades till Kronofogden i början av september.
”Du har hanterat de olika bolagens konton som en förlängning av dina egna bankkonton”, skriver Skatteverket i sitt beslut.
Revisionen gäller bolaget Western Elgajo som var ett av Richards svenska holdingbolag. Bolaget var bland annat storägare i Systemseparation men sålde stora mängder aktier månaderna efter noteringen i slutet av 2004.
Enligt bokföringen uppgick vinsterna till 26,5 miljoner kronor under 2005.
Skatteverkets granskning visar att stora delar av pengarna gick åt till att finansiera Alexander Richards privata omkostnader.
Villan
Western Elgajo köpte en villa i Saltsjöbaden våren 2005 för 4,5 miljoner kronor. Därefter plöjdes ytterligare 6,5 miljoner kronor ner i fastigheten som renoverades och inreddes med möbler och olika inventarier.
Familjen Richards flyttade in i september 2005 och i samband med detta hölls en stor fest där bolaget bland annat fick betala catering för 179.000 kronor.
Enligt Western Elgajos bokföring fakturerades Richards 20.000 kronor per månad för boendet men Skatteverket gör bedömningen att han bodde gratis på bolagets bekostnad. Fakturorna betalades aldrig utan kvittades mot fordringar från ett annat av Richards holdingbolag.
Bilarna
Western Elgajo har haft en rad olika bilar under årens lopp. Det handlar om olika modeller av BMW, Land Rover och Porsche.
Alexander Richards har redovisat bilförmån under hela tiden men Skatteverket anser att denna varit för låg och inte heller inräknat stora kostnader för drivmedel som bolaget stått för.
Bolaget har också fått betala felparkeringar i närheten av Richards bostad och till och med bekostat tillverkningen av ett nytt körkort 2005 då han under en period blivit av med kortet.
”Bilarna… förefaller vara anskaffade för privat nyttjande”, konstaterar Skatteverket som inte kunnat hitta några körjournaler som visar hur bilarna användes i bolagets verksamhet.
Båten
Western Elgajo köpte en Nimbus 26 Nova för 600.000 kronor i maj 2005. I bokföringen noterades en rad dieseltankningar under de följande månaderna. Resrutterna gick ofta mellan Saltsjöbaden och Stockholms norra skärgård där familjen Richards disponerade ett sommarhus.
Skatteverket anser att båten är en privat förmån som ska tas upp till beskattning.
Alexander Richards hävdar å sin sida att båten låg på land under hela 2005 och därför aldrig ens användes under perioden.
Skatteverket kontrar med att det i bokföringen bland annat finns en utgift för en resa med en Nimbus den 3 augusti då delar av Systemseparations ledning och styrelse höll ett möte på båten. Bolaget har också bokfört en faktura för båtupptagning senare under hösten.
Privata uttag
Skatteverket har hittat flera exempel på hur Alexander Richards plockade pengar och aktier ur Western Elgajo.
Den 30 mars 2005 togs 1,3 milljoner kronor ut från bolagets bankkonto.
1 miljon kronor användes till att återbetala en personlig skuld som Alexander Richards drog på sig redan i början av 1990-talet.
Resterande belopp anser Skatteverket att Alexander Richards erhållit själv i form av kontanter och bankinsättningar.
Richards hävdar att uttaget var en ersättning för konsulttjänster i samband med omstruktureringen av hans bolagsgrupp. Flera avtal har lämnats in för att styrka detta.
Skatteverket menar dock att berättelsen är en ren efterhandskonstruktion.
Richards upptaxeras också för att ha fått köpa aktier i Systemseparation till underpris i februari 2005. 190.000 aktier såldes av Western Elgajo för 3 kronor styck samtidigt som kursen låg över 17 kronor på Aktietorget.
Skatteverket hävdar att Richards därmed fått en oskattad förmån på 2,6 miljoner kronor.
Liknande mindre transaktioner ska ha gjorts vid flera tillfällen enligt Skatteverket. Summan är totalt 6,8 miljoner kronor som ska klassas som löneutbetalningar till olika personer enligt myndigheten.
Representation
Skatteverket slår också ner på överdådig representation på bolagets bekostnad. Det handlar om middagar, dryckesnotor och klädinköp.
Ett exempel är två champagne-notor inom loppet av en timma från Bistro Jarl i Stockholm i augusti 2005 då Alexander Richards och en affärsbekant festar ihop.
I bokföringen beskrivs det hela som ”Investerarmöte SYSE” och ”Investerarmöte Viatech”.
”Att två flaskor champagne köps in med en timmes mellanrum mitt i natten på Bistro Jarl kan inte ses som sedvanlig gästfrihet i anslutning till en affärsförhandling … utan utgör ett uttryck för AR:s personliga gästfrihet”, skriver Skatteverket.
Alexander Richards och hans ombud hävdar genomgående att Western Elgajos olika utgifter är ett normalt inslag i affärsverksamheten och att Richards redan tagit upp alla eventuella förmåner till beskattning.
Skatteverket invänder dock mot detta i hårda ordalag.
”I dina svar presenteras argument och underlag som ytterligare komprometterar dig.”
”I ditt fall har du systematiskt blandat ihop WEAB:s och din egen ekonomi, och har gjort uttag och åtnjutit förmåner på ett högst iögonfallande sätt.”
Vid sidan om åtalspunkterna som gäller insiderbrott och svindleri står Alexander Richards också åtalad för en rad fall av skatte- och bokföringsbrott. Den pågående rättegången går vidare med dessa punkter under oktober månad.
Alexander Richards nekar till samtliga brottsmisstankar.
Realtid.se söker skatteombudet för en kommentar till om Skatteverkets beslut ska överklagas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.