Döms att betala 18,9 miljoner kronor till staten för grovt svindleri, grovt insiderbrott och bokföringsbrott.
Alexander Richards döms till fängelse
Mest läst i kategorin
Affärsmannen Alexander Richards döms tillsammans med sina medåtalade till fängelse.
Alexander Richards döms till tre och ett halvt års fängelse för åtta fall av grovt svindleri, flera fall av bokföringsbrott, varav två grova, tre fall grovt insiderbrott samt ett fall osant intygande, grovt brott. Han döms även till fem års näringsförbud.
Nacka tingsrätt skriver att Alexander Richards hade ett uppsåt att skicka ut missvisande pressmeddelanden om NRS Technologies för att haussa upp värdet på bolaget. I och med att han hade kunskaper om bolaget som marknaden inte hade när han sålde sina aktier för 23 miljoner kronor döms han också för grovt insiderbrott.
Tingsrätten skriver: ”Ledstjärnan för hans agerande har uppenbarligen varit hans ekonomi. Han har har visat ett stort mått av likgiltighet inför konsekvenserna bl.a. för aktieägare och för andra av lagstiftningen skyddade intressen.”
Vidare skriver rätten att Alexander Richards har ”genom bolag bedrivna näringsverksamhet i många stycken präglats av brist på respekt för de rättsregler som gäller för sådan verksamhet.”
Anders Alm döms till två års fängelse för grovt svindleri i åtta fall. Han ska ha deltagit i planering och spridning av felaktig information.
Tingsrätten har inte lyckats finna något motiv och ”han tycks inte heller haft någon egen vinning av brottsligheten.”
Bengt Helmersson döms till ett års fängelse för grovt svindleri och insiderbrott. Han har skrivit det informationsmemorandum som NRS/Bubbeltian presenterade i augusti 2005. Enligt tingsrätten borde han då ha insett att uppgifterna som NRS presenterade var missvisande.
Tingsrätten går även på åklagarens linje och ser att det finns ett motiv till varför han blundat och sedan hjälpt till att sprida informationen. Motivet var att han ägde aktier i Bubbeltian och att dessa gick upp när de positiva nyheterna om NRS presenterades.
”Han har haft uppsåt både till att uppgifterna skulle spridas till allmänheten och till att uppgifterna var vilseledande”, skriver rätten.
Bengt Helmersson har därefter sålt sina aktier. Tingsrätten bedömer liksom i fallet med Richards att han då gjort sig skyldig till insiderbrott eftersom han kände till uppgifter om bolaget som inte var kända för marknaden.
Han döms att betala 218.000 kronor till staten.
Britten Leslie (Les) Balmer döms till ett och ett halvt års fängelse för grovt svindleri och medhjälp till grovt svindleri. Han var vd och drev verksamheten i England men saknade anställningskontrakt. I förhör och under rättegången har han förnekat all inblandning i pressmeddelandena som skickades ut i Sverige.
Tingsrätten skriver att ”det framstår som tydligt att Leslie Balmer befunnit sig i något slags beroendeförhållande till Alexander Richards – detta tycks ha gällt i vart fall ekonomi – vilket Richards utnyttjat.”
Tingsrätten har kommit fram till att Leslie Balmer inte har vunnit något på brottsligheten och är nu enligt uppgift utblottad.
När det gäller svindleriåtalet mot Alexander Richards, Anders Alm och Les Balmer skriver tingsrätten att ”det är fråga om allvarlig brottslighet” och pekar på att bolaget varit noterat på en auktoriserad marknadsplats. Rätten pekar även på att aktiemarknaden samt andra utanför bolagets ledning haft svårt att på egen hand skaffa sig kännedom om verksamheten eftersom den befanns i England.
För drygt fem år sedan nådde NRS Technologies sin topp på Aktietorget. Bolaget värderades till 330 miljoner kronor efter flera nyheter om stora ordrar med vinstmarginaler omkring 50 procent.
Verkligheten var dock en annan, enligt åklagare Stig Åström, som menar att bolaget helt enkelt inte haft någon verksamhet.
NRS Technologies tog i augusti 2005 köksvägen till Aktietorget genom en affär med krisdrabbade Bubbeltian.
Fram till toppnoteringen den 22 december hade aktiekursen ökat med över 1000 procent.
EBM med åklagare Stig Åström i spetsen har pekat på pressreleaserna som bolaget skickat ut och hävdar att dem inte motsvarat verkligheten utan användes för att blåsa upp värdet på bolaget.
Tingsrätten pekar i domen på att de åtalade männen varken har ifrågasatt innehållet i åklagarens bevisning eller påstått att bevisningen skulle ha förvanskats. Därmed är det klart att de pressreleaser som bolaget skickat ut och som åklagaren visat upp för rätten har innehållit vilseledande uppgifter.
Däremot har männen under förhandlingarna skyllt på varandra och berättat att de själva inte insett att uppgifterna skulle vara felaktiga eller vilseledande. De har även uppgivit att de inte haft anledning att ifrågasätta uppgifterna.
Alexander Richards har påstått att han inte var företrädare för NRS när bolaget skickade ut ett pressmeddelande med vilseledande uppgifter. Tingsrätten anser dock att han var företrädare för bolaget.
Trots påståendena i pressmeddelandena att verksamheten i England var i full gång menar tingsrätten att det ”är ställt bortom varje tvivel” att NRS och därmed holdingbolaget saknade löpande intäkter från sin verksamhet.
Tingsrätten menar att det saknas grund för både uttalandet om en ”första storskalig utvinning av mineraler” och för uppgiften att NRS i juli 2005 ”tecknat kontrakt i miljon klassen.”
Kammaråklagare Stig Åström vid Ekobrottsmyndigheten gläds åt domen.
– Vi hade yrkat på ett längre fängelsestraff, men vi är glada. Han (Richards) fick näringsförbud och man förverkade 18,9 miljoner och han fick en väl avvägd påföljd. Så vi är nöjda, säger Stig Åström till TT.
Stig Åström räknar dock med att samtliga dömda kommer att överklaga domen.
– Genom att de inte vidgick någonting i tingsrätten, utan förnekade brott, så utgår jag väl ifrån att det kommer att bli en fortsättning i hovrätten, säger Stig Åström till TT.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.