Realtid

Aktien störtdyker

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 okt. 2007Publicerad: 16 okt. 2007

UPPDATERAD (5) På förmiddagen rasade aktien med drygt 25 procent till under 20 kronor. Och vinstvarningen gick inte bara ut över den egna aktien. Börsen som helhet backade med nära 3 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ericssons vinstvarning satte också press på de övriga Europabörserna, och i synnerhet branschkollegor inom telekomsektorn. Alcatel-Lucent föll med över 5 procent i Paris och Nokia sjönk med 3 procent i Helsingfors under förmiddagens handel.

Bolaget räknat med en fakturering på 43,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 5,6 miljarder kronor. Kassaflödet väntas uppgå till -1,6 miljarder kronor. Vinsten efter finansnetto väntas sjunka till 5,6 miljarder kronor, från 8,9 miljarder kronor.

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg inledde förmiddagens presskonferens med att slå fast att det gångna kvartalet har varit en besvikelse.

Han pekade på att marknadsdynamiken under kvartalet varit svår att bedöma.

– Men vi skulle ha pratat mer om den saken, sade Svanberg självkritiskt, och syftade på chockreaktionen på aktiemarknaden.

– Anledningen till tillbakagången under det här kvartalet är bland annat att vi fått färre kapacitetsuppgraderingar från USA och Västeuropa.

Svanberg konstaterade också att affärerna i Kina varit svaga under kvartalet men förklarar det med att försäljningen där sker stötvis. Han framhöll också dollarkursens nedgång som en faktor till det svaga kvartalet.

Ericssonchefen bedömer att flera av faktorerna bakom tillbakagången tredje kvartalet kommer att kvarstå in i nästa år.

ANNONS

– Men det finns inga starka skäl, som vi ser det, för att tro att branschens utveckling håller på att förändras, sade Svanberg och konstaterade att bolaget inte gör någon förändring av sina långsiktiga utsikter.

Ericssons nätverksamhet fortsätter enligt bolaget att utvecklas snabbast i regioner där utrullning av nya nät och inbrytningskontrakt dominerar.

”Dessa kontrakt bidrar till att lägga grunden till en långsiktig lönsam tillväxt, men konkurrensen är också som mest intensiv här”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Segmentet Professional Services uppges visa fortsatt stark tillväxt och stabila marginaler. För segmentet Multimedia förväntas en stark tillväxt med ett svagt positivt rörelseresultat.

Ericssonaktien har inte alls hängt med i de senaste årens börsuppgång. B-aktien kostade vid gårdagens stängning 26:38 kronor, vilket är ungefär en krona lägre än för två år sedan.

Trots kräftgången är Ericsson alltjämt folkaktien nummer ett, visar den senaste statistiken från VPC. Vid september månads utgång hade bolaget 759.079 aktieägare. Det är dock en minskning med drygt 15.000 ägare bara sedan halvårsskiftet.

Hos internetmäklaren Avanza råder febril aktivitet med en aktiehandel under första timmen som nosar på rekordnivåer, enligt informationschef Claes Hemberg.

– Majoriteten köper i Ericsson, konstigt nog. I dag tycker man att det är rabatt, säger Hemberg.

ANNONS

Gunnar Ek på Aktiespararna ger Ericssonledningen beröm för att den gått ut snabbt och varnat för att vinsten blir betydligt sämre.

– De har följt regelboken, säger Gunnar Ek.

Han tycker också att kursraset är en överreaktion.

– Ericsson är ett exempel på en mycket omtyckt spekulationsaktie, med snabbfotade utländska investerare, säger Ek.

Han råder småspararna att lugnt ligga kvar i aktien. Ericsson är ett välskött bolag som även om vinsten stannar på den nu lägre nivån kommer att göra årsvinster på runt 22 miljarder kronor. Det ger en värdering av aktien som inte alls är onormal, tycker Gunnar Ek.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]