Börsen i Sydafrika har sedan årsskiftet stigit med nästan 12 procent. Men de svenska Afrikafonderna har missat tåget.
Afrikafonder missar kursrally
Mest läst i kategorin
Den kraftiga kursuppgången gör börsen i Johannesburg i Sydafrika till en av de bästa i världen. Här investerar också Afrikafonderna en stor del av sitt kapital. Trots detta har fyra jämförda fonder fallit med i genomsnitt 3,4 procent från årets början.
Minst dålig är FIM Sahara, en finländsk fond som också marknadsförs i Sverige. Kursen har i år stigit med marginella 0,3 procent. Sämst är nystartade Swedbank Robur Afrikafond som backat med 7,5 procent.
– I vårt fall är det främsta skälet att vi inte är så himla tunga på Sydafrikasidan, utan har lite mer tyngdpunkt mot Egypten, säger Pär Bäckman, informationschef på Swedbank Robur.
Även andra fonder har på sistone ökat sin exponering mot Egypten. Men tajmingen kunde ha varit bättre: Den egyptiska börsen har fallit mycket kraftigt de senaste veckorna och ligger nu på en lägre nivå än vid årsskiftet.
En annan orsak till motvinden för Afrikafonderna är kronans förstärkning. Den sydafrikanska randen har till exempel tappat 16 procent mot kronan i år. Det betyder att tillgångar i Sydafrika blivit mindre värda i kronor räknat.
På ett års sikt har Afrikafonderna lyckats bättre, framför allt FIM Sahara som gett en avkastning på 18,7 procent. Och på ännu längre sikt tror Swedbank Robur stenhårt på Afrika:
– Men då talar vi inte om ett eller tre år, utan det här ska vara en riktigt långsiktig placering. Det är mycket hög risk här, det vill vi understryka.
Samtliga Afrikafonder tar ut förvaltningsavgifter som ligger en bra bit över genomsnittet. Orsaken är enligt Pär Bäckman att det är dyrare och krångligare för fondbolagen att handla på tillväxtmarknader som de afrikanska börserna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.