Snart skärps advokaternas roll i kampen mot penningtvätt. "Det är groteskt. Vi ska inte vara spioner åt eko-polisen!"
Advokater tvingas bryta tystnadsplikt
Mest läst i kategorin
FRANKRIKE I Paris uppmanar advokatsamfundets ledare nu sina kolleger att helt enkelt strunta i de nya EU-reglerna. Angiverilagen kommer till Sverige nästa år.
Advokater både i Frankrike och i Sverige jämför sig på en punkt med präster.
– Grundregeln är att en klient kunna vända sig till oss och vara säker på att tystnadsplikten är total, säger Johan Sangborn, som är ställföreträdande chefsjurist hos Sveriges advokatsamfund.
Men under de senare åren har advokatkåren i Europa tvingats tumma på några av sina fundamentala värderingar, nämligen tystnadsplikten och lojaliteten mot klienterna.
Nya EU-direktiv har alltmer införlivat dem i kampen mot rentvättning av svarta pengar. I det andra penningtvättdirektivet åläggs de att anmäla klienter, som dyker upp med stora och mystiska sedelsummor och vill investera i en fastighet eller i affärsverksamhet.
I det tredje penningtvättdirektivet skärps reglerna på flera punkter.
Hittills har till exempel advokaterna efter ett dygn haft rätt att underrätta klienten i fråga om att de har gjort en rapport. Men i framtiden ska de hålla tyst om anmälan. Det här försätter de svenska advokaterna i en märklig situation. Deras yrkesetik säger nämligen att de ska avsäga sig uppdraget från en klient, som de har rapporterat. Problemet är hur de ska kunna göra detta utan att förklara varför.
I Sverige diskuteras just nu en lagändring, som ska anpassa reglerna efter det sista direktivet.
Enligt Johan Sangborn kommer den att bli aktuell tidigast i mitten av nästa år.
Anmälningsplikten existerar däremot redan, även om den bara gäller i specifika fall av ekonomiska transaktioner.
– Men hittills har inte ett enda fall av misstänkt penningtvätt anmälts av någon advokat, säger Johan Sangborn. Varför det är så vill han inte spekulera i.
Men generellt sett kan man fråga sig om reglerna gör att klienter inte bryr sig om att vända sig till en advokat, när de ska placera kriminellt införtjänade pengar. Eller om de kanske går till advokater, som är kända för att vara mindre nogräknade med etiken.
I Sverige har det nya direktiven mötts av protester från kåren. Men i Frankrike går man ett steg längre. Där är det meningen att anmälningsplikten ska träda i kraft från årsskiftet.
Den blivande ordföranden för Advokatsamfundet i Paris, Christian Charrière-Bournazel, uppmanar nu öppet sina kolleger att helt enkelt strunta i att följa direktiven.
– Det här gör oss till angivare åt eko-polisen och åt statliga myndigheter. Det är groteskt, skrev han nyligen i ett inlägg i dagstidningen Liberation, där han också uppmanade till lagvägran.
Det är minst sagt ovanligt. Men enligt de franska advokaterna är deras nya roll i kampen mot penningtvätt ett hot mot rättsäkerheten. De hävdar att de redan i dag omfattas att stränga etiska regler, som gör att de självmant inte ska befatta sig med ekonomisk brottslighet.
De anser också att det finns andra institutioner som redan fungerar som ett skydd. Bankerna har ju i dag en anmälningsskyldighet när de misstänker att kunder försöker placera större summor som kan härröra från brottslig verksamhet.
Den nuvarande ordföranden i Paris advokatsamfund, Yves Repiquet, skräder inte heller orden.
Han säger i en intervju i Radio France att direktiven är ett steg mot ett totalitärt samhälle och att man måste sätta gränser för hur långt brottsbekämpningen kan gå.
– Det skulle ju vara väldigt effektivt att placera mikrofoner inne på advokatkontoren med en direkt anslutning till polisen. Vår roll är att försvara. Inte att vara spioner. Invånarna måste kunna berätta vad som helst för en advokat, utan att de ska behöva vara oroliga för att det förs vidare. Det är viktigt för jämvikten i samhället, säger Yves Repiquet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.