Realtid

4.340 miljarder uttagna från hedgefonder

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 jan. 2009Publicerad: 22 jan. 2009

Investerare ansträngde sig hårt för att ta ut sina pengar från hedgefonderna under andra halvåret i fjol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver Guardian.co.uk med hänvisning till Hedge Fund Research.

Enligt tidningen gjorde investerarna uttagen i panik för att undvika förluster på grund av de turbulenta finansmarknaderna i världen.

Det totala investerade kapitalet hos hedgefonderna minskade därmed med ungefär en fjärdedel från knappt 16.000 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2008 till 11.000-12.000 miljarder i slutet av 2008.

Antalet hedgefonder i världen minskade från drygt 10.000 till drygt 9.000.

Hedgefonderna var enligt Guardian från början en obskyr verksamhet för alternativa investeringar, men fick allteftersom flera år av dramatisk tillväxt.

Det kom sedan till ett abrupt stopp då det stod klart att de sofistikerade alternativa investeringarna inte visade sig framgångsrika med att skydda kunderna från det kraftiga fallet på aktiemarknaden, skriver tidningen.

Hedge Fund Researchs vd Kenneth Heinz förklarar det med att en epok av lättlånade pengar och stabila tillgångspriser, har nått sitt slut.

– Vad vi ser nu är en konsolidering, vilket är det normala funktionssättet i det ekonomiska systemet, säger Heinz till Guardian.

ANNONS

Totalt tappade hedgefonderna 18 procent av värdet under året, och så här gick det enligt Guardian för olika typer av hedgefonder:

1) Händelsedrivna hedgefonder -21 procent: Inriktar sig typiskt på företagsköp och samgåenden.

2) Hedgefonder inriktade på kristillgångar eller företag som genomgår omstrukturering -25 procent.

3) Lång/kort-modellen -26 procent: Hedgefonder som hedgar köp av aktier med korta positioner i andra aktier.

4) Konvertibla arbitrage-fonder -34 procent: De använder komplexa matematiska tekniker, ofta drivna av datormodeller, för att utnyttja prissättningar på aktier.

Dock kvarstår att hedgefonderna totalt sett haft en genomsnittlig årsavkastning på plus knappt 12 procent per år om man mäter sedan 1990.

Vissa lyckades bra i fjol såsom hedgefondbolaget Paulson & Co som gjorde stora vinster på kollapsen för den amerikanska bolånebranschen. De bästa 10 procenten av hedgefonderna hade en genomsnittlig värdeökning på 40 procent under 2008.

Gamla storfräsare som Citadel med över 1.200 anställda och 165 miljarder kronor under förvaltning i fjol, tappade 53 procent av värdet i sin huvudfond i fjol enligt Dow Jones. Citadel tvingades tillfälligt att förbjuda sina investerare att ta ut pengar.

ANNONS

Citadels grundare Ken Griffin medger att hedgefonderna inte klarat sig särskilt mycket bättre än de underliggande marknaderna under kreditkrisen.

– Det här kommer att bli en stor besvikelse för investerare runt om i världen, sa Griffin enligt Guardian.

E24 skrev i december att Citadel ”uppges ligga risigt till”, och att en krasch för hedgefondbolaget skulle bli större än då Long-Term Capital Management (LTCM) gick omkull. LTCM fick enligt Wikipedia problem år 1998 efter att ha förlorat 38 miljarder kronor på den ryska finanskrisen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]