Realtid

3:12-kritik sågas

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 feb. 2013Publicerad: 20 feb. 2013

Kritiker söker en bredare diskussion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskarna Annette Alstadsæter och Martin Jacob presenterade förra året en studie av 3:12-regelverket i tidskriften Ekonomisk debatt. I studien drog forskarna slutsatsen att reglerna är alltför generösa och bland annat uppmuntrar till skatteplanering. Men nu får de bakläxa av Peter Ericson, doktor i nationalekonomi, och Johan Fall, skatteekonom vid Svenskt Näringsliv i en replik publicerad i senaste numret av Ekonomisk debatt.

Ericson och Fall anser att det är för snävt att avgränsa diskussionen till att enbart handla om inkomstomvandling och efterfrågar en bredare diskussion som även innefattar behovet av en skattepolitik som främjar ett gott företagarklimat. Ericsson och Fall lyfter fram lagstiftarnas diskussion kring reformen.

”Alstadsæter och Jacob bedömer dock att 3:12-reglerna blivit för generösa utan att beakta hur reglera har motiverats och vägts av.”

På påståendet att 3:12 har blivit för generöst svarar Ericson och Fall att de anser att normen mot vilka det omdömet har fällts är alltför oklar. Ericson och Fall kritiserar även de empiriska uppgifter som Alstadsæter och Jacob använt för att illustrera förändringarna i fåmansbolagens minskade tillgångsnivåer, och menar att uppgifterna är motsägelsefulla. Dessutom vill Ericsson och Fall lyfta fram att statens skatteintäkter från fåmansföretagsägare har ökat markant sedan 3:12-reformen 2006.

”Bakgrunden till denna utveckling kan utläsas i Alstadsæter och Jacob (2012a). De har dock valt att presentera ett underlag för detta i sin figur 1 med svårtydd skala och utan utförligare textkommentarer.”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]