Realtid

300 Nordeaanställda i kamp på liv och död

Martin Lindgren
Uppdaterad: 15 sep. 2009Publicerad: 15 sep. 2009

...räddade för ett år sedan miljarder från Lehmans svarta hål. Banktjänstemännen kämpade en hel natt för att stoppa 1200 betalningar från att gå till konkursbanken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fjol vid den här tiden utspelades stor dramatik på Nordeas capital markets-kontor i Köpenhamn: 300 tjänstemän jobbade i stort sett dygnet runt med att stoppa utbetalningar till Lehman Brothers, som var på fallrepet och till slut kollapsade den 15 september. Syfte: att rädda kundernas pengar undan den bank som hade spekulerat sig sönder och samman.

Det är Gunn Wærsted, Norgechef och koncerndirektör för bland annat capital markets på Nordea, som berättar om dramatiken i norska Dagens Næringslivs serie ”Finanskrisen – ett år efteråt”. Nordea var tungt involverat i Lehman som motpart i valutatransaktioner och räntesäkningar.

– Jag tror det var 1.200 transaktioner som skulle köras måndag morgon klockan 9, med Lehman som motpart, säger Wærsted till Dagens Næringsliv. Datumet hon talar om är just den 15 september 2008, och natten i fråga var samma natt som Lehman lämnade in sin konkursansökan.

Antalet transaktioner låter kanske inte så mycket: utslaget per tjänsteman handlar det om fyra transaktioner per person att stoppa under en hel helg. Nordeas norska kommunikationschef Rune Sjøhelle förklarar dock för Realtid.se att det rörde sig om hela 11.000 så kallade transaction instructions, och att det var knepigt att reda ut vilka av alla betalningsströmmar som egentligen hade Lehman som motpart. Det handlade alltså inte om någon sorts autofiltrerbar lista och två musklick à la ”select all” och ”cancel transaction”.

Han förklarar också att eftersom huvuddelen av detta arbete skedde i Danmark – Nordeas capital markets-avdelning ligger i Köpenhamn – var det främst danska kämpar involverade. Men även svenskar, norrmän och finnar deltog i slaget.

Hur stora belopp det handlade om vet inte Rune Sjøhelle, men han tar för givet att det inte var småpengar.

Tillfrågad av Dagens Næringsliv om hon någon gång under helgen drabbades av panik svarar Gunn Wærsted:

– Nej, panik är fel ord. Men det var en osäkerhet i förhållande till var detta skall landa. Och även om utsikterna ser ljusare ut nu är osäkerheten fortfarande inte borta.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]