Realtid

23,7 miljoner i skulder

Sara Johansson
Uppdaterad: 20 jan. 2015Publicerad: 20 jan. 2015

Efter uppblåsta värden i dotterbolag har Gtech invests konkursförvaltare kontakt med Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Green Technology Invest, Gtech invest, som för ett år sedan kandiderade till First North, har skulder på dryga 23,7 miljoner kronor. Uppblåsta värden i dotterbolagen har lett till att konkursförvaltare Niklas Körling har kontakt med EBM.

– Det utreds om det begåtts något brott, men huruvida det har begåtts något brott, det kan inte jag uttala mig om. Vi har kontakt med EBM. Det gäller generellt vissa personer, men det är inget som vi går ut med, säger Niklas Körling till Realtid.se.

Han förklarar att det som föranlett till kontakten med EBM är ”att värdena som finns upptagna i bokföringen vad gäller dotterbolagen inte ser ut att stämma”.

Niklas Körling uppger att han haft kontakt med aktieägare som har frågor om vad som har hänt. Av konkurshandlingarna framgår det att Gtech Invests 1.800 aktieägarna inte kan förvänta sig en utdelning efter konkursen.

Av förvaltarberättelsen framgår det att obeståndet i GTech Invest uppstod långt innan bolaget försattes i konkurs den 24 april 2014.

Bolagets revisor skriver i årsredovisningen för räkenskapsåret 2011 att han inte kan uttala sig om huruvida årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen. Revisorn pekar på att det inte med säkerhet går att bedöma värdet av de finansiella tillgångarna kallat ”Andelar i intresseföretag” som var bokfört till drygt 67,5 miljoner kronor samt ”Andelar i koncernföretag” med ett bokfört värde om cirka 9,8 miljoner kronor.

Skulderna i bolaget uppgick då till cirka 1,3 miljoner kronor.

Årsredovisningen för 2012 är oreviderad. Där framgår det att bolaget redovisar en förlust om 7 miljoner kronor och de kortfristiga skulderna uppgick till cirka 10,5 miljoner kronor.

ANNONS

Konkursförvaltare Niklas Körling gör en bedömning att bolaget kom på obestånd redan under 2012 och anledningen uppges vara att bolagets ägare inte längre hade möjlighet eller vilja att tillskjuta nödvändigt kapital till bolaget.

Konkursförvaltaren antecknar även brister i bokföringen. Bland annat saknas ett antal verifikationer från bokföringen 2012 samt att ett flertal affärshändelser inte har bokförts.

Av bokföringen för 2013 har bolaget dessutom bokfört innehav av aktier i TXG Lokomotiv till ett värde om 4 miljoner kronor, trots att aktierna inte tillhörde bolaget.

Konkursförvaltaren noterar, liksom revisorn tidigare gjort, att bolaget har bokfört aktieinnehaven i ODP och Chelo till ett sammanlagt värde om cirka 77-82 miljoner kronor under åren 2011 till och med 2013. Han uppger att det bokförda värdet motsvarar vad bolaget förvärvade aktierna för. Han uppger dock efter en granskning av bolagens årsredovisningar att det är orimligt höga belopp.

Han skriver vidare att han för ”bedömingen att de värden som har åsatts aktieinnehaven i ODP och Chelos AB i Bolagets bokföring inte har varit korrekta”.

ODP försattes i konkurs så sent som i november 2014 med skulder på cirka 6,5 miljoner kronor. Några tillgångar av värde har man inte påträffat vid konkursutredningen.

”Slutligen kan förvärvet ifrågasättas då säljaren av ODP:s aktier var Monaco Ventures Ltd, d.v.s styrelsens rådgivare Bengt Kyléns företag”, skriver konkursförvaltaren som samtidigt uppger att det pågår en utredning om skadeståndsskyldighet för styrelsen eller annan på grund av förvärvet.

Han uppger även i konkurshandlingarna att det pågår en utredning kring förvärvet av aktierna i Chelos AB och de antal förvärv som gått åter.

ANNONS

Chelos gick i konkurs den 18 juni 2014 med dryga 118.000 kronor i skulder.

”Under konkursutredningen har uppmärksammats att ett flertal större utbetalningar skett från Bolagets konto under framförallt 2011. Överföringarna, som bl.a synes utgöra kontantdelen av Bolagetsförvärv av 50 procent av aktierna i ODP, är föremål för ytterligare utredning”, skriver konkursförvaltaren.

Strax innan konkursen anmäldes skulder om 23 miljoner kronor i bolaget.

Konkursförvaltare Niklas Körling har under fjolåret försökt att få bolagets företrädare Bengt Kylén samt den enskilt störste ägaren sonen Maximilian Kylén att närvara vid edgångssammanträde utan att lyckas.

– Vi har sett att de kan ha betydelse för boutredningen, säger Niklas Körling till Realtid.se.

Bengt Kylén, som har en bakgrund på SEB, är grundare av Gtech Invest tillsammans med sin son Maximilian Kylén som äger 28,55 procent av bolagets aktier. Bengt Kylén äger inga aktier i Gtech Invest utan har skänkt dessa till sina tre döttrar enligt tidigare uppgifter på bolagets hemsida. Tillsammans äger de 14,82 procent av aktierna.

Både Bengt Kylén och Maximilian Kylén är utvandrade till Storbritannien sedan 2005 samt 2006.

Bolagets tidigare styrelse och vd har varit närvarande vid edgångssammanträde.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]