Omkring 20 miljarder kronor i bidrag betalas ut fel per år.
20 miljarder i felaktiga bidrag
Mest läst i kategorin
Den bedömningen gör Delegationen mot felaktiga utbetalningar. Det innebär 55 miljoner kronor dagligen.
Det skulle innebära att 55 miljoner kronor betalas på felaktiga grunder varje dag.
Av de 20 miljarderna beror 10 miljarder på att den som söker bidrag avsiktligt gör fel och 6 miljarder på att den sökande gör fel på grund av misstag eller slarv. Övriga miljarder beror bland annat på tidsbrist eller dåliga rutiner hos myndigheterna, enligt delegationen.
Men samtidigt är svenska folket kraftfullt emot fusk, hävdar delegationen och stöder sig på en attitydundersökning. Enligt den tycker 95 procent att det är fel att bidragsfuska. Men även om nästan alla fördömer bidragsfusk, finns det tendenser till att man säger en sak och gör en annan, skriver delegationen. Till exempel tycker en tredjedel av medborgarna att det inte är allvarligt att ta ut en extra sjukdag fastän man inte är sjuk.
Tre av tio skulle också behålla bidrag som de visste var felaktiga.
Signalen till regeringen är att acceptansen för bidragsfusk och bilden av att omfattningen av fusket är stor måste ändras, och det omedelbart.
– Budskapet måste vara att, även om det handlar om små summor i det enskilda fallet, så får det stora samhällsekonomiska konsekvenser, säger Lena Olofsson, som är utredningssekreterare.
Det räcker inte bara med att föra ut budskapet i stora annonskampanjer utan det måste ske tillsammans med kontroll och lagstiftning, är delegationens slutsats.
De tre främsta orsakerna till att man bidragsfuskar är, enligt delegationen, att politiker och makthavare fuskar, att moralen är dålig och att upptäcktsrisken är låg.
Delegationen har också låtit Skatteverket och Brottsförebyggande rådet göra en studie där man uppskattar hur mycket man arbetar svart samtidigt som man får arbetslöshetsersättning. Mellan en och en och en halv miljard kronor av totalt 27 miljarder som betalades ut i ersättning under 2006 beräknas ha utgått felaktigt på grund av att den arbetslöse arbetat svart, det vill säga 4 till 6 procent av utbetalningarna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.