UPPDATERAD Den krisdrabbade storbanken Bank of Amerika får 20 miljarder dollar i ett räddningspaket av amerikanska staten. Finansminister Anders Borg (M) tror att det kommer fler utryckningar till banksektorn.
167 miljarder för att rädda storbank
Mest läst i kategorin
Den amerikanska staten utfärdar också en garanti på uppemot 100 miljarder dollar, över 800 miljarder kronor, för att förhindra att Bank of America gör förluster på dåliga tillgångar.
Räddningspaketet gör Bank of America till den största mottagaren av skattepengar vid sidan av Citigroup.
Kapitalinjektionen kommer efter att Bank of America tagit över investmentbanken Merril Lynch.
– Det här var väntat. Man var medveten om att det skulle behövas en kapitalinjektion i den här sammanslagningen, säger Robert Bergqvist, chefekonom SEB.
Han påpekar också att kapitalet kommer från det ekonomiska räddningspaket som sjösattes i höstas – det är alltså inga nya pengar.
Åtgärderna visar dock, tillsammans med den irländska regeringens besked i natt om att förstatliga Anglo Irish Bank, att det gäller att fortsätta jobba med de problem som identifierats.
Robert Bergqvist anser att åtgärderna är positiva för svenska banker.
– Ju mer åtgärder du vidtar i omvärlden, ju mer åtgärder du vidtar för att stabilisera, desto bättre eftersom vi är en del av det globala finansiella systemet.
Finansminister Anders Borg (M) säger att räddningen av Bank of America inte är den sista utryckningen, nya offer kan tillkomma.
– Läget har stabiliserats över julen, det är en god nyhet. Men krisen är inte över, säger Borg och konstaterar att de amerikanska myndigheterna nu har gjort en insats för stabiliteten.
– Jag är övertygad om att vi kommer att ha nya bekymmer med nya länder under våren.
Som ett led i uppgörelsen tvingas Bank of America att skriva ned utdelningen till aktieägarna till endast 1 cent per aktie.
I utbyte mot kapitalinjektionen får den amerikanska staten också preferensaktier i banken för 24 miljarder dollar. Tillskottet följer på den injektion om 25 miljarder dollar som Bank of America fick i oktober.
Både Bank of America och konkurrenten Citigroup möter en allt större press från investerare, som ifrågasätter om bankerna har tillräckligt med kapital för att klara en kommande våg av kreditförluster.
För fjolårets sista kvartal redovisar Bank of America en nettoförlust på 1,79 miljarder dollar, att jämföra med vinsten på 268 miljoner dollar motsvarande period 2007. Siffrorna inkluderar inte investmentbanken Merrill Lynch, som Bank of America köpte per den 1 januari.
Helårets vinst för Bank of America rasade till 4,01 miljarder dollar, från 14,98 miljarder dollar 2007.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.