Realtid

Uppgifter: Knarkskandal på Carnegie

Uppgifter: Knarkskandal på Carnegie
Anders Frick
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

En medarbetare på Carnegie har ertappats med droger i kroppen. Det bekräftar Carnegies ledning för Realtid. Källor talar dock om ytterligare fall i närtid – något som Carnegies kommunikationschef förnekar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Knarkfyndet på Avanza häromåret slog knappast ner som en bomb i branschen, utan bekräftade vad många redan visste – nämligen att narkotikabruk existerar i finansbranschen. Källor till Realtid berättade då att ytterligare tillslag på fler arbetsplatser väntar – och nu visade sig Carnegie stå näst på tur.

Ett flertal källor uppger för Realtid att flera personer nyligen konstaterades ha droger i kroppen, vilket bland annat upptäcktes när det genomfördes ett urinprov. Carnegies kommunikationschef Emelie Friberg säger att detta inte stämmer.

– Vi har under de senaste åren haft ett konstaterat fall på Carnegie. Om vi skulle misstänka att någon av våra anställda på något sätt har använt sig av droger så har vi tydliga policys och riktlinjer för hur vi hanterar frågan men det som är absolut viktigast för oss är att stödja och hjälpa alla inblandade och det gör vi på olika sätt, säger Emelie Friberg.

Realtids källor talar om att de senaste knarkhändelserna på Carnegie kan kopplas till ett specifikt team på en stor avdelning på banken, och att bolaget inte har varit stringent kring hanteringen. Emelie Friberg vänder sig mot beskrivningen att bolaget behandlar olika medarbetare på olika sätt, men bekräftar att man vidtar olika åtgärder sett utifrån kundperspektiv.

– Om man påträffar en person med narkotika i kroppen och denne exempelvis hanterar klientkänslig information, ja då vidtar vi en typ av åtgärder, medan vi vidtar andra typer av åtgärder om personen arbetar med någonting annat, säger hon.

Emelie Friberg förklarar att fyndet på Avanza 2021 blev en väckarklocka som fick Carnegie att vidta ytterligare åtgärder för hur man arbetar preventivt.

– Vi har i många år arbetat för en arbetsmiljö fri från alkohol- och drogmissbruk och vi har en nolltolerans gentemot användandet av narkotika. Det som hände på Avanza 2021 fick även oss att lyfta frågan ytterligare en nivå och bland annat införde vi fler preventiva åtgärder och tydligare riktlinje så man kan absolut säga att det som hände var något av en väckarklocka för oss, säger hon.

Realtid har även försökt att få en uppdatering kring den genomlysning som konsultbolaget McKinsey & Company nyligen genomförde inom Private Banking, som det senaste halvåret har drabbats av stora avhopp. Emelie Friberg kommenterar inte specifikt genomlysningen, men konstaterar att bolagets personalomsättning inte är något att hetsa upp sig över.

ANNONS

– Vi har en hälsosam personalomsättning och är ungefär lika många på Investment Banking och på hela firman som vi var för ett år sedan och i början av det här året, vilket innebär att vi är klart störst i branschen. Vi fortsätter att rekrytera men har minskat intaget vilket är en naturlig utveckling givet marknadsförutsättningarna, säger Emelie Friberg.

Under måndagen kom nyheten att Avanzas sparekonom Nicklas Andersson och sju av hans kollegor lämnar Avanza för att gå till just Carnegie.  Det tycker Emelie Friberg är positivt.

– Det stämmer att det är några personer som kommer in för att arbeta med ett projekt som är länkat till vår digitala strategi och det ser vi fram emot, säger Emelie Friberg.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]