Realtid

FI stryper Bofinks tillstånd: ”Inte tillräckligt med en varning”

Anders Frick
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Finansinspektionen drar, med omedelbar verkan, in tillståndet för Bofink att ge ut bostadskrediter. Anledningen är att bolaget inte har givit ut tillräckligt många krediter för att verksamheten ska anses följa lagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kändistäta Bofink får inte fortsatt förtroende från Finansinspektionen att bedriva sin bolåneverksamhet. Endast en kredit har lämnats sedan lanseringen 2019, fram till att FI:s utredning inleddes under våren 2023. I maj 2023 lämnade bolaget ytterligare krediter till en kredittagare, men FI bedömer inte att den verksamhet som bedrivits är tillräckligt regelbunden för att bolaget ska anses ha drivit verksamhet enligt lagen. FI anser inte heller att de planer för verksamhetsuppstart som Bofink har presenterat är tillräckligt konkreta för att en varning ska vara tillräcklig, och därför drar FI in Bofinks tillstånd med omedelbar verkan.

Bolaget grundades 2016 och när Realtid skrev om satsningen 2019 hade Bofink hunnit göra två finansieringsrundor och då tagit in kapital från både befintliga och nya aktieägare. Dåvarande ägarlistan bestod bland annat av Collector-grundaren Lena Apler, techprofilen Jens Nilsson, Anna Stenberg, investerare och grundare av WES, Niels Bosma, grundare Tessin, Lennart Käll, vd på Svenska Spel, Ann Grevelius, GP Bullhound, Karl-Mikael Syding, tidigare fondförvaltare på Brummer & Partners, Ernströmgruppens ordförande Fabian Hielte, Joen Bonnier, partner på riskkapitalbolaget Atomico, Sophia Bendz, partner på riskkapitalbolaget Atomico och tidigare marknadsdirektör på Spotify, samt den tidigare landslagsspelaren Fredrik Ljungberg.

Bofink hade samarbete med såväl Landshypotek Bank samt ytterligare två ”relativt stora svenska banker”. Vd och grundare Joachim Ronneback Thomson hävdade då att bolaget var världens största robotrådgivare på skuldsidan, och berättade även om planerna på att bli ett bostadkreditsinstitut.

Enligt Bofink medförde den långa tillståndsprocessen hos Finansinspektionen att bolagets dialoger med potentiella finansiärer försvårades. Bolaget hävdar också att covid-19-pandemin, som startade kort efter att bolaget meddelades tillstånd, innebar att kreditmarknaden avstannade, särskilt för nya bolag. I samband med FI:s granskning uppgav Bofink att bolaget var är i slutfasen av förhandlingar om extern finansiering till bolåneverksamheten och att det skulle vara ytterst olyckligt, och bli en försämrad konkurrens på svenska bolånemarknaden, om tillståndet återkallas.

Finansinspektionen konstaterar dock att Bofinks tillstånd ska återkallas eftersom bolaget under en sammanhängande tid av minst sex månader inte har drivit någon verksamhet enligt tillståndet.

”I det aktuella fallet konstaterar Finansinspektionen att Bofink aldrig kan anses ha drivit den verksamhet som tillståndet avser. Det rör sig därmed om en tidsperiod som många gånger överstiger den lagstadgade fristen för inaktivitet, utan att bolaget har påbörjat någon tillståndspliktig verksamhet. En så pass lång inaktivitet innebär enligt Finansinspektionen att utrymmet för att kunna låta ett tillstånd bestå är förhållandevis begränsat”, skriver FI i sin utredning och konstaterar att en återkallelse av Bofinks tillstånd inte skulle utgöra ett för långtgående ingripande, vilket också sker med omedelbar verkan.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]