Även fullt livskraftiga banker måste kunna bevisa att de är redo för en ordnad död. Det skriver Financial Times i en intervju med Elke König, chef för The Single Resolution Board, SRB.
EU vässar sina verktyg för att ta hand om krisande banker
Mest läst i kategorin
The Single Resolution Board (SRB) bildades 2016 i kölvattnet av finanskrisen som utlöstes av Lehman Brothers. Den är en av EU:s många grepp för att förhindra eller dämpa konsekvenserna av nästa finanskris.
SRB:s uppgift är att ta hand om krisande banker, dels för att slippa en bankkrasch med de förödande konsekvenser som en sådan får för ekonomin, dels för att staten ska slippa rädda banken, med den tunga nota som det innebär för skattebetalarna.
SRB förfogar över Single Resolution Fund, som finansieras med avgifter från banksystemet. Enligt Financial Times (FT) är målet att fonden ska förvalta 60 miljarder euro. Men det behövs ytterligare medel, säger Elke König, chef för SRB, i en lång intervju med FT.
Hon försvarar SRB:s arbete hittills men erkänner att myndigheten fortfarande behöver vässa sina verktyg, och förfoga över mer kapital.
I december kom EU-ledarna överens om att eurozonens egen suveräna fond ska kunna användas som en sista räddningsplanka för krisande banker, men dessa arrangemang kommer inte att vara i bruk förrän om fem år, enligt FT.
SRB fyller tre år i år, hur har det gått hittills? En europeisk bank har räddats med hjälp av de nya metoderna, spanska Banco Popular.
Det var i juni 2017 som Banco Popular upplevde en så kallade bank run, kunderna lämnar och banken töms på pengar. Detta blev ett första test för SRB:s modell.
Det blev omedelbar utryckning där den europeiska myndigheten tvingade mindre kreditgivare att ta förlusten och sedan avyttrade krisbanken för en symbolisk summa av en euro. Köpare var den större konkurrenten Banco Santander.
Elke König menar att händelsen är en “game changer” för hela banksystemet. Hädanefter ska bankerna inte kunna luta sig mot tryggheten att staten ska rycka ut till deras undsättning. I stället ska de med olika medel visa att de kan avvecklas under ordnade former.
“Även vid liv måste eurozonens banker kunna visa att de är redo att dö”, sammanfattar FT.
SRB:s dagliga arbete – när de inte räddar krisande banker över en natt – är att hjälpa stabila banker att ta fram avvecklingsplaner.
Banco Popular är den enda bank som hittills räddats med den nya ordningen. Men SRB har också fått kritik för sin handläggning.
Det har sagts att SRB brutit mot regler, exempelvis skulle obligationsägare lämnats med lägre ersättning än i en normal insolvens-process och att SRB:s kommunikation förvärrade problemen.
Elke König dementerar till FT och säger att hennes myndighet agerat enligt sitt regelverk, men att verktygen fortfarande behöver vässas – det är ett “work in progress” menar hon.
SRB är placerat i Bryssel och har cirka 300 medarbetare. Institutionen är en byggsten i den europeiska Bankunionen. Hur Sverige, som står utanför euron, ska ställa sig till Bankunionen utreds för närvarande av finansdepartement.