Realtid

Bankjättar backar kärnkraften: "Vändpunkt"

Bankjättar backar kärnkraften: "En vändpunkt"
Förra året avvecklade Tyskland sitt sista kärnkraftverk. Men USA och andra länder går i motsatt riktning och satsar stort på kärnkraft. (Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

Trots tidigare tveksamheter planerar några av världens största banker nu att öka stödet för byggandet av ny kärnkraft. Något de menar är nödvändigt för att nå världens klimatmål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fjorton av världens största banker och finansiella institutioner, inklusive namn som Bank of America, Morgan Stanley och Goldman Sachs, har förbundit sig att öka sitt stöd för ny kärnkraft, rapporterar Financial Times.

Initiativet syftar till att uppnå målet att tredubbla världens kärnkraftskapacitet till 2050, ett mål som först formulerades vid den årliga klimatkonferensen COP28.

Även om bankerna inte specificerat exakt vilka åtgärder de ska vidta, anses stödet vara en viktig signal om att kärnkraften spelar en central roll för den globala minskningen av koldioxidutsläpp.

Tidigare undvikit

Kärnkraftsindustrin har länge kämpat med utmaningar kring finansiering och de höga kostnaderna för att bygga nya kärnkraftverk. Enligt George Borovas, chef för kärnkraftsverksamheten vid advokatbyrån Hunton Andrews Kurth, har bankerna tidigare undvikit kärnkraftsprojekt på grund av de politiska och finansiella riskerna.

”Det här ställningstagandet kommer att vara en vändpunkt”, säger Borovas, som också sitter i styrelsen för World Nuclear Association.

Bankerna kan bidra till nya kärnkraftverk genom att öka direkta lån och projektfinansiering, samt genom att organisera obligationsförsäljningar eller koppla ihop företag med privata investerare.

Missa inte: Palisades: Kärnkraftverket som gör comeback. Realtid

ANNONS
ANNONS

Är nödvändigt

Flera finansiella institutioner har tidigare varit tveksamma på grund av frågor om huruvida kärnkraft uppfyller deras hållbarhetsmål. Men BNP Paribas framhåller till Financial Times att kärnkraften är nödvändig för att världen ska nå koldioxidneutralitet till 2050, och Barclays ser det också som en lösning på den ojämna energitillförseln med förnybar energi.

Även stora teknikjättar börjar stödja kärnkraft. Microsoft har nyligen tecknat ett 20-årigt avtal med Constellation Energy för att återstarta en kärnreaktor i Pennsylvania. Oracle planerar också att bygga ett stort datacenter som inkluderar små modulära kärnreaktorer.

Ny våg av kärnkraft

Även om stödet signalerar en ny era för kärnkraften, kvarstår en hög grad av känslighet kring ämnet. Flera banker har avstått från att kommentera saken offentligt, men många ser detta som ett steg mot att kärnkraften blir en central lösning för att möta världens klimatmål.

”Detta är ögonblicket precis innan gryningen för finansieringen av en ny våg av kärnkraftverk”, säger James Schaefer, investeringsbankir vid Guggenheim Securities.

Läs även: Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]