Realtid

Aggressiv hedgefond kan tvinga fram höjning av Nordnet-erbjudande

Foto: Nordnet/Pressbild.
Per Agerman
Uppdaterad: 22 nov. 2016Publicerad: 22 nov. 2016

Nordnets avnotering från börsen och sammangående med Nordic Capital har drabbats av problem. Realtid erfar att en aggressiv amerikansk hedgefond kommit över omkring 3 procent i Nordnet. Nu riskerar Öhmangruppen och Nordica tvingas höja sitt bud till småspararna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är amerikanska Elliot Capital, som i Sverige gjort sig känt genom att ta så kallade positioner överstigande 10 procent i bolag som är föremål för uppköp och på så sätt hindra tvångsinlösen av aktien. Detta hände i till exempel Axis, Arcam och IFS.

Elliot Capital försöker just nu samla ihop så mycket Nordnet-aktier som möjligt. Anledningen är att de vill sitta kvar på aktierna och få budbolaget att höja budet.

Det är Öhmangruppen och Nordic Capital Fund VIII, genom NNB Intressenter som lagt bud på Nordnet. NNB erbjuder 37 kronor kontant per aktier. Erbjudandet värderade samtliga aktier till 6.476 miljoner kronor.

Just nu handlas aktien för 37.50 vilket är en liten skillnad mot budet. Marknaden har bedömt att NNB skulle få igenom affären smidigt till stängningen den 23 januari eftersom startvolymen utanför konsortiet var så liten.

Öhmangruppen och Nordic Capital kontrollerade omkring 67,5 procent av samtliga aktier i Nordnet i samband med att ambitionerna om en avnotering blev offentliga den 25 oktober.

För budbolaget NNB är nyheten om Elliot Capitals intresse allt annat än välkommen. Nu är risken stor att småspararna tar rygg på den aggressiva hedgefonden i förhoppningen om att NNB ska tvingas höja ursprungsbudet på 37 kronor.

Enligt uppgifter är det Nordea som sålt omkring 3 procent av Nordnet till Elliot Capital. Detta trots att representanter för Nordic Capital, enligt uppgift, ska ha vädjat och uppmanat samtliga banker att sälja till dem.

”Vi köper stora block, små block och enskilda aktier”, ska Nordic ha kommunicerat. Trots det sålde alltså Nordea till Elliot Capital och budbolaget NNB är stressade över att det ska komma ut på marknaden. Nu riskerar aktien att hamna under korseld.

ANNONS

Enligt uppgifter till Realtid.se ligger Elliot Capitals aktier i ett Morgan Stanley-konto som i ägarförteckningen har omkring 3 procent av aktierna i Nordnet.

För Tom Dinkelspiel, styrelseordförande i E. Öhman J:or AB, kan det bli dyrare än vad han hade tänkt att avnotera Nordnet.

– Som grundare av och huvudägare i Nordnet känner vi ett stort ansvar för Nordnets utveckling och marknadsposition, särskilt då konkurrensen ökat. Vi bedömer att det krävs betydande investeringar för att säkra bolagets långsiktiga konkurrenskraft. Vi vet samtidigt att de investeringar som kommer att krävas – på grund av dess typ och omfattning – görs bäst i onoterad miljö, kommenterade Tom Dinkelspiel, styrelseordförande i E. Öhman J:or AB i samband med att erbjudandet offentliggjordes den 25 oktober.

Erbjudandet motsvarade en premie om 25 procent jämfört med stängningskursen för Nordnets aktie den 24 oktober 2016 – nu riskerar dock premien bli högre.

Scenariot med Elliot Capital förutsågs av Realtid.se:s krönikör Per Agerman, den 26 oktober skrev han:

”Nordic Capital har dessutom redan på förhand köpt 4,8 procent av aktierna av fonder inom främst Carnegie och Handelsbanken vilket gör att Didner & Gerge är ensamma på ägarlistan som extern större part. Det gör det svårt att formera ett motstånd. Återstår för någon fond typ Elliott Capital att dammsuga marknaden för att ta en egen corner.”

Realtid.se söker representanter för NNB Intressenter.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]