Finans Nyhet

Zennström och Google investerar i väder

Publicerad

Kvarts miljard till försäkringstjänst mot klimatförändringar.

Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico och brittiska Skype-investeraren Index Ventures har gått in i företaget Weatherbill i San Franscisco.

Nu bidrar också amerikanska Kholsa Ventures med riskkapital, liksom Googles egen riskkapitalgren Google Ventures.

Weatherbill tar in 42 miljoner dollar, närmare en kvarts miljard kronor. Företaget ska använda pengarna för att växa internationellt.

Annons

Weatherbill betalar ut skadeersättning till försäkringstagare som betalat en premie för att skydda sig mot konsekvenserna av dåligt väder. Här finns en stor efterfrågan från jordbruk över hela världen.

”Kholsa Ventures insåg omedelbart Weatherbills möjligheter att påverka risken i det globala jorbruket i grunden”, skriver riskkapitalisten Vinod Kholsa i ett pressmeddelande.

Han vill se Weatherbill hjälpa världens bönder att hantera den stora ekonomiska osäkerheten med lynnigt eller till och med extremt väder som han ser som en följd av den globala uppvärmningen.

Annons

90 procent av alla förlorade skördar beror på oväntat väder och klimatförändringar gör att problemet växer. Det hävdar Weatherbills vd och medgrundare David Friedberg.

Nu säljer han en ”enkel och effektiv lösning för att eliminera väderrelaterad risk” åt bönderna. Han ser det som ett sätt att bidra till en långsiktigt hållbar lösning på livsmedelsfrågan.

Men inte bara bönder är beredda att betala för en väderförsäkring.

Annons

Fyra av tio svenskar skulle vilja försäkra sig mot oväntat väder när de är på resa. Det visar en årsgammal undersökning från Sifo. Det kan handla om både för lite och för mycket sol.

Miljöminister Anders Carlgren bestämde i oktober att SMHI måste bli mer träffsäkra.

Rätt prognoser är viktigt när man planerar storhelger och ska ut på sjön, sa han till Dagens Nyheter efter att ha besökt SMHI i fredags.

Svårförsäkrat

Sedan stormen Gudrun har svenska skogsägare och bönder blivit bättre på att försäkra sin skog mot storm.

Det går också att försäkra sina grödor mot hagel. EU utreder om det skulle gå att låta bönder försäkra sig mot extrema regn eller missväxt.

Källa: LRF Konsult.

Annons