Sven Hagströmer. Foto: Creades
Sven Hagströmer är ordförande liksom ägare av Biovestor. Foto: Creades
Finans

"You win some and you lose some"

Sven Hagströmers Creades sålde Storytel-innehavet alldeles för tidigt. Det säger Sven Hagströmer själv, som ändå är på glatt humör när Realtid når honom på torsdagsmorgonen.

Uppdaterad 2017-03-02
Publicerad 2017-03-02

Sven Hagströmers Creades investerade 30 miljoner kronor i Storytel i december 2015. Sedan dess har bolaget gått som en raket och i tredje delårsrapporten för investmentbolaget framgår det att investeringen då hade fått en avkastning på 110 procent. När Realtid.se når Sven Hagströmer på torsdagsmorgonen, med anledning av nyheten att Storytel förvärvar danska People's Press, skrattar finansmannen.

Han sitter precis och skriver ett mejl till styrelsen i Creades där han inleder med orden "You win some and you lose some". Sven Hagströmer berättar att Creades sålde allt innehav innan årssiftet.

– Vi sålde allt till drygt 40 kronor. Det känns ju lite snopet. Jag skriver ”you win some and you lose some” och det är precis så det är.

Varför sålde ni?

– Vi tyckte att det var en bra värdering på drygt två miljarder, säger Sven Hagströmer och skrattar.

Sven Hagströmer berättar att han och Richard Båge satt bredvid varandra under tv-programmet Draknästet och att de var nära att göra investeringen i Storytel tillsammans.

– Han vågade mera medan jag trodde att Bonniers skulle ta hand om detta, att det var en självklarhet för dem att driva detta. Det tog väldigt lång tid innan de var på banan och nu har Storytel sådant försprång att det är svårt att hinna i kapp. De har gjort det här så jäkla duktigt. Det är bara hatten av.

Creades fick i och med försäljningen en dryg fördubbling på investeringen.

– Det tyckte vi var bra men nu skrattar de väl ihjäl sig åt oss, säger Sven Hagströmer.

I pressmeddelandet där Storytel förvärvar det danska People's Press, med en årlig omsättning på cirka 130 miljoner kronor, framgår det att köpeskillingen uppgår till 97 miljoner kronor på skuldfri basis. Förvärvet finansieras främst genom egna medel och en riktad emission av B-aktier till den danska säljaren ArtPeople Holding.

Teckningskursen uppgår till 57,75 kronor och Storytels styrelse har belsutat om en emission av högst 662.857 B-aktier, vilket motsvarar totalt 38.279.991,75 kronor om samtliga aktier tecknas.

Värdet på bolagets samtliga B-aktier uppgår därmed till 2.763.138.147 kronor.

Det totala antalet aktier i bolaget uppgår till 47.847.183 aktier och 47.852.898 röster fördelade på 635 A-aktier medförande 6.350 röster och 47.846.548 B-aktier av medförande lika många röster. Bolaget äger inga egna aktier.

Största ägare i Storytel var vid årsskiftet Banque Internationale A Lux med 25,48 procent av kapital och röster, vd och grundare Jonas Tellander med 10,45 procent av kapital och röster, Annamaria Tellander med 6,88 procent av kapital och röster, Jon Hauksson med 5,48 procent av kapital och röster samt Swedbank Robur med 4,92 procent av kapital och röster.

Storytel kallar till en extra bolagsstämma den 20 mars, där beslut om riktad nyemission ska fattas. Betalning för tecknade aktier ska ske senast 29 mars 2017.

Platsannonser