Fonder

Xacts nya ETF:er klara i veckan

ETF-leverantören vill bredda utbudet med andra tillgångsslag än aktier men ser även ett stort intresse för småbolag från institutioner.

Uppdaterad 2016-02-23
Publicerad 2016-02-22

Xact Kapitalförvaltnings nya börshandlade fonder, med en ny svensk småbolagsfond i spetsen, går live på börsen på onsdag.

Det bekräftar fondbolagets nytillträdde vd Per Nürnberg till Realtid.se. Förutom småbolagsfonden lanseras dessutom en råvaru- och en obligationsprodukt samtidigt. Alla tre fonder noteras på Nasdaq OMX Stockholm.

Drivande för lanseringen av en svensk small cap-ETF har varit ett intresse från stora investerare, menar Nürnberg.

-- Vi är ju Sveriges äldsta ETF-förvaltare. Tanken kring småbolag har funnits länge och varit väldigt efterfrågad av de institutionella kunderna. Tricket har varit att finna en produkt för småbolag som är tillräckligt likvid. Dock kommer den inte vara lika likvid som OMXS30 till exempel. Nu har vi tillsammans med våra kunder - genom att fråga de institutionella kunderna om hur en bra design för en sådan här produkt skall vara - kommit fram till att vi hittat lösningen och därför kan vi lansera den nu.

Trots att produkten gjordes med institutioner i åtanke så är den tillgänglig för privatsparare också, på samma villkor. Avgiften ska, som tidigare rapporterats av både informationstjänsten ETF Sverige samt Realtid, ligga på 0,3 procent.

Tanken bakom att komma ut även med börshandlade fonder inriktade på råvaror och obligationer är att bolaget vill bredda utbudet med andra tillgångsslag.

-- Ett första initiativ från vår sida är att bredda tillgångarna som finns i ETF:erna till andra tillgångsslag än bara aktier. Vi ska jobba vidare med flera tillgångsslag och inte bara breda utan mer nischade sådana, som råvaror. Men vi gör det alltid för en nordisk kunds efterfrågan och bekvämlighet, säger Nürnberg.

Per Nürnberg tillträdde som Xacts vd den 1 februari efter en tid som vice vd samt tillförordnad vd. Han tog över när Carl Cederschiöld utsågs till moderbolaget Handelsbankens nye chef för fondverksamheten, en tjänst han började i januari.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in