Finans Nyhet

Winsth efterlyser ödmjukhet

Taggar i artikeln

Annika Winsth Nordea
Annika WinsthAnnika Winsth
Annika Winsth.
Publicerad

UPPDATERAD Nordeas chefekonom Annika Winsth uppmanar Riksbanken och politikerna att vara ”ödmjuka”, eftersom läget är som det är.

Camilla Jonsson

 

Hon varnar för att fler regelförändringar på den svenska bostadsmarknaden skulle riskera att förvärra ett redan osäkert läge.

– Det är en stor räntekänslighet hos hushållen och priset är så oerhört högt om det går snett”, sade hon vid en pressträff på måndagen, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Annons

– Får vi någon utländsk faktor som höjer de internationella räntorna så sitter vi pyrt till”, varnade hon.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson noterade att skuldsättningen har byggt in en sårbarhet hos de svenska hushållen.

Trots att i stort sett alla branscher lider brist på arbetskraft så har lönerna inte tagit fart, och Nordea tror heller inte att vare sig löner eller löneglidning tar fart framöver.

Annons

– Det blir naturligtvis en utmaning för Riksbanken”, sade Torbjörn Isaksson och tillade att när priserna på livsmedel och energi faller tillbaka gör även inflationen det.

Annika Winsht talade om politisk osäkerhet och turbulenta finansmarknader.

–Vi ser ingen ny finanskris runt hörnet, men centralbankerna börjar tveka i sina höjningsplaner och det bidrar till osäkerhet” om hur de kommer att agera, enligt chefekonomen.

Annons

Avmattningen i svensk ekonomi började redan förra året och de kommande åren förblir tillväxten dämpad. Den inhemska efterfrågan tyngs av svackan på bostadsmarknaden samtidigt som viktiga exportmarknader tappar fart. Inflationen ligger inte varaktigt på målet. Trots det höjer Riksbanken räntan i slutet av året.

Dämpad global efterfrågan tynger industrin och leder till måttliga löneökningar, enligt Nordeas konjunkturrapport.

– Nya löneavtal sluts 2020 på i stort samma nivå som idag. Inflationen faller under 2019 och det inhemska inflationstrycket förblir lågt. Trots det höjer Riksbanken räntan i slutet av innevarande år. Det finns inga inhemska skäl att höja räntan, men Riksbanken följer ECB och når nollränta i slutet av året, säger Annika Winsth.

Kronan förblir svag då svenska tillväxtfördelar faller bort. Det sker samtidigt som penningpolitiken inte förändras nämnvärt och bostadsmarknaden fortsätter att utgöra en risk.

– Den gynnsamma och utdragna globala tillväxtperioden är över. I flera länder dämpas tillväxten. Det samtidigt som de politiska utmaningarna är stora. Därtill ska läggas att flera centralbanker signalerar en mindre expansiv penningpolitik i en högt skuldsatt och räntekänslig värld. Risken är att 2019 blir ett år med svag tillväxt och fortsatt turbulens, säger Annika Winsth.

 

 

 

Annons