Morgonsvepet

Weworks grundare tvingas lämna vd-posten

Wework-grundare tvingas lämna vd-posten, Annica Bresky blir vd och koncernchef på Stora Enso och konsultbyrå börsnoteras. Det är något av innehållet i onsdagens nyhetssvep.

Uppdaterad 2019-09-25
Publicerad 2019-09-25

Annica Bresky blir vd och koncernchef på Stora Enso
Stora Ensos styrelse har utsett Annica Bresky till ny vd och koncernchef från och med den 1 december 2019. Fram till dess kvarstår Stora Ensos nuvarande vd Karl-Henrik Sundström i sin roll. Annica Bresky är för närvarande chef för Stora Ensos division Consumer Board. 

Wework-grundare tvingas lämna vd-posten
Grundaren Adam Neumann lämnar vd-posten i Wework, enligt ett pressmeddelande. Han kommer dock att sitta kvar som styrelseordförande.
”Medan vår verksamhet aldrig har varit starkare har de granskningar som riktats mot mig blivit en betydande distraktion under de senaste veckorna, och jag har beslutat att det är i företagets bästa intresse att avgå som verkställande direktör. Tack till mina kollegor, våra medlemmar, våra hyresvärdspartners och våra investerare för att vi fortsätter att tro på denna fantastiska verksamhet", säger Adam Neumann.
WeWorks finanschef och tillika vice vd Artie Minson och Sebastian Gunningham, tidigare vice ordförande, har utsetts till co-CEOs för företaget. Dessa förändringar träder i kraft omedelbart, meddelar bolaget.
Storägaren Softbank har tidigare flaggat för att man vill bli av med Neumann efter att han framställts ”som en hårt festande marijuanarökande playboy som tog irrationella och oförutsägbara beslut”, enligt Breakit.
I augusti meddelade bolaget att det planerade att ansöka om en börsnotering. Sedan dess har värderingen sjunkit från 45 miljarder dollar till 15 miljarder dollar, enligt Breakit.

MTG:s fond investerar i en spelplattform
Modern Times Group, MTG,  investerar i spelplattformen  Mightier Games via sin VC fond I. Investeringen uppgår till 250 000 dollar. Mightier är ett Boston-baserat bolag med en gamingplattform som utforskar hur spelande kan hjälpa barn I åldrarna 6-14 att hantera känslor, diagnostiserad som odiagnostiserad ADHD, ilska, stress med mera.
Mightier stängde en finansieringsrunda Series A om 6.5 miljoner dollar i maj 2019 som innebär att bolaget totalt rest över 10 miljoner dollar i kapital.

Surt på Asienbörserna
Strax efter klockan 6 svensk tid handlades Shanghai-index nästan 0,6 procent ned medan tekniktunga Shenzen var ned hela 1,2 procent.
Hongkongs Hangseng-index var på minus 1 procent.
Softbank Group och elektrotillverkaren Fanuc drog ned japanska Nikkei-index till minus 0,4 procent, enligt DI.
Sydkoreas Kospi-index sjönk till minus 0,8 procent och Australiens S&P/ASX200 var på minus 0,6 procent.

KD säger nej till slopad värnskatt
Kristdemokraterna avvisar förslaget att slopa värnskatten, som regeringen, i och med januariöverenskommelsen, föreslår i sin budget.
– Vi säger nej till det. Vi kommer att använda de pengarna till vårdsatsningar, till omsorgssatsningar och inte minst till satsningar på polis och rättsväsende, och klarar vi att göra några skattesänkningar därutöver så kommer det att landa hos medel och låginkomsttagare, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed till TV4 Nyheterna.

Brant fall på kryptovalutor
Kryptovalutor världen över föll kraftigt mellan tisdagen och onsdagen.
Den största av dem Bitcoin har rasat runt 12 procent under det senaste dygnet. De andra kryptovalutorna har följt efter.  Bitcoin cash föll 22 procent, Bitcoin SV föll 23 procent, Etherium föll 16 procent. Av de 100 största kryptovalutorna är det endast fem som iinte har rasat det senaste dygnet, enligt DN.no. Det är tether, USD coin, monacoin, statis euro, crypterium.

Uber får körlicens i London
Uber har fått en körlicens på två månader i London, enligt Wall Street Journal. År 2017 fick inte Uber en förnyad licens av transportmyndigheterna i London och kastades därmed ut från huvudstaden. Bakgrunden till den korta licensperioden är att transportmyndigheten i London vill genomföra en granskning av verksamheten innan man förlänger licensen.

Konsultbyrå börsnoteras
Transcendent Group AB, specialiserat inom Governance, Risk och Compliance, ska genomföra en notering på Nasdaq First North Premier Growth Market. Noteringen kommer att genomföras på ett pris om 31 kronor per aktie, motsvarande ett marknadsvärde om cirka 170 miljoner kronor. Erbjudandet består av en nyemission av aktier motsvarande cirka 30 miljoner kronor, före transaktionskostnader, samt en försäljning av befintliga aktier av huvudägarna motsvarande cirka 20 miljoner kronor.
Huvudägarna kommer sammanlagt inneha cirka 57,4 procent av antalet aktier efter erbjudandet.
Inför erbjudandet har Swedbank Robur åtagit sig att, till samma pris som för övriga investerare, förvärva aktier i erbjudandet till ett värde om 18 miljoner kronor, motsvarande cirka 36 procent av erbjudandet. Swedbank Roburs åtagande är förenat med vissa villkor. Om något av dessa villkor inte uppfylls kan Swedbank Robur avstå från att infria sitt åtagande.
Första dag för handel beräknad till omkring vecka 43.
Avanza Bank är finansiell rådgivare till Transcendent Group i samband med Erbjudandet. Kanter är legal rådgivare till Transcendent Group.

Platsannonser

Logga in