FinansNyhet

Wellstreet: Nästa steg för fintech är en ny finansiell infrastruktur

WellstreetWellstreet
Armando Coppola, Partner & Head of Fintech, Wellstreet. Foto: Wellstreet
Publicerad

För att ta fram ännu mer innovativa finansiella tjänster krävs en mer innovativ finansiell infrastruktur och ännu djupare samarbeten mellan finans och tech, säger Armando Coppola, Partner & Head of Fintech på Wellstreet.

Marlène Sellebråten

Finanssektorn och fintech har gått på bara några år från främst konkurrerande till främst samarbetande. Men i stort sett har detta skett över den befintliga och traditionella bankinfrastrukturen, och trots den betungande bankregleringen. PSD2 har varit ett viktigt steg för att möjliggöra nya fintech-tjänster, men nu är det dags för nästa generations fintech-tjänster, vilka kräver en innovativ bankinfrastruktur. Denna bör traditionella finansaktörer och mindre traditionella fintech-bolag bygga tillsammans. Det anser Wellstreet, som nu sjösätter nästa steg i sin fintech-satsning Fintech Loft, säger Armando Coppola, Partner & Head of Fintech på Wellstreet, till Realtid.

– Vi vill vara med och leda nästa steg i den utveckling av det svenska och globala finanssystemet genom att investera och stötta fintech-bolag inriktade på finansiell infastruktur. Vi kallar det den fjärde vågen av innovation och vår roll handlar om att erbjuda en brygga mellan finans- och tech-världen, säger han.

Han fortsätter:

Annons

– Vi har redan investerat i 23 startups, varav fem inom fintech och har även sedan tidigare samarbeten med bland annat AWS och Google. Vi har nu inrättat till vår fintech-satsning en mycket kompetent och erfaren styrelse, med ett stort kontaktnät, med ambitionen att accelerera tillväxten i våra fintech-bolag, säger Armando Coppola.

Idag är AWS en viktig samarbetspartner för Wellstreet. AWS sitter hos Wellstreet i Sollentuna och hjälper portföljbolagen två dagar i veckan. Till nya satsningen har Wellstreet dessutom värvat en rad finansprofiler, däribland Lena Apler, grundare av Collector Bank, entreprenören Carl-Viggo Östlund, tidigare vd för SBAB och Nordnet, Kenneth Nilsson tidigare vd på Resurs Bank, samt Erika Eliasson, vice vd för Lendify, drivande i Swedish Fintech Association, och numera även ordförande i Wellstreets fintech-satsning.

– Finansbranschen måste effektiviseras! Mycket har hänt de senaste åren men det tar tid att förändra en bransch som är starkt reglerad. Potentialen för förändring är enorm när samarbete mellan fintechs, traditionella banker, beslutsfattare och myndigheter fördjupas. Jag ser mycket fram mot ordförandeskapet i Wellstreet Fintech Board, säger Erika Eliasson.

Annons

– Det vi kan konstatera är att bankernas situation är ohållbar, inte minst på grund av det tunga regelverket, i synnerhet Basel III, Mifid II, och senast GDPR. Deras kostnadsmassa ökar samtidigt som deras intäkter minskar. Det är bra att kunderna får ett bra skydd men det innebär också att bankernas innovationstakt minskar, säger Armando Coppola. Samtidigt ökar skillnaderna mellan infrastrukturen baserad på tiden före internet och ny teknik, vilket oundvikligen kommer att leda till en kollaps av infrastrukturen, och det skulle drabba även fintech-bolagen. Vad vi nu behöver är en innovativ finansinfrastruktur.

Han fortsätter:

– Ett av målen är att hjälpa banker och finansiella aktörer att bli mer effektiva och anpassade till nya marknadsstandarder. En viktig förutsättning är att bankerna och finansiella aktörer denna gång inkluderas aktivt i samtalet. Det som behövs är en symbios mellan finans och fintech, säger Coppola.

Annons

För att hjälpa fintech-bolag att skala upp tillför Wellstreet, utöver kapital och co-working, även tillgång till en rad samarbetspartner i Sverige och i Europa, däribland franska BNP Paribas, Crédit Agricole och Station F.

Bland Wellstreets fintech-investeringar finns Steven, som utvecklat apppen med samma namn som hjälper konsumenter dela på notor. Appen har idag 81 000 aktiva användare och siktar nu mot familjeekonomi. Maintract (tidigare Brackent), ett bolag som har utvecklat ett verktyg för att hantera komplicerade avtal på ett dynamiskt sätt är ett annat av Wellstreets portföljbolag inom fintech, tillsammans med Pensure, verksam inom tjänstepension, och Future of Retail, en handelsplattform som hjälper detaljhandeln att öka likviditeten och frigöra kapitalet som vabnligtvis är bundet i varulager.

Annons