Annons

Annons

Warren Buffett köper tillbaka egna aktier: "Bolagspriserna är orimliga"

Aktielegenden Warren Buffett manar till försiktighet. Berkshire Hathaway har inte gjort något bolagsförvärv på två år. 

Under tredje kvartalet köpte finanskonglomeratet Berkshire Hathaway tillbaka egna aktier till ett värde av 928 miljoner dollar, skriver Financial Times. Detta understryker hur svårt vd och ordförande Warren Buffett har att hitta attraktiva affärer som passar hans investeringsfilosofi. Återköpet gjordes efter att Berkshires styrelse givit Buffett och vice ordförande Charlie Munger större möjligheter att köpa tillbaka aktier, att använda det berg med miljarder dollar som de sitter på. Warren Buffett har beklagat köp-frenesin de två senaste åren vilken hans eget bolag till stor del uteblivit från.

Den senaste gången som konglomeratet gjorde ett väsentligt bolagsförvärv var när de köpte tillverkaren av flygplansdelar i Precision Castparts för 37 miljarder kronor inklusive skulder. Sedan dess har investerarna väntat på att de ska göra ytterligare något stort förvärv.

Men Buffett har sagt att bristen på rimliga priser är det största hindret för varje affär som bolaget granskat sedan 2017. Han liknade Berkshires transaktionsnivå vid en torrläggning. Under denna torka har likvida medel hos Berkshire ökat till 104 miljarder dollar. Berkshire är storägare i bland annat Geico försäkringar, BNSF järnvägar och NetJets privata affärsplan.

Annons

Annons

– Vi kommer att hålla oss till vår enkla riktlinje. Ju mindre försiktighet andra tillämpar i sina affärer, desto större försiktighet måste vi använda när vi gör affärer, skrev Warren Buffett i februari.

Senaste gången, före detta återköp, som Warren Buffett köpte tillbaka aktier var fjärde kvartalet 2012. Då köpte han tillbaka ett stort block med aktier för en miljard dollar.   

A-aktien i Berkshire har hittills i år stigit med nästan fem procent och kursen var 323 650 dollar på måndag eftermiddag den 5 november.

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons