Finans

Wallenbergarna förvärvar Sandvik Process Systems

FAM köper SPS som värderas till 5 miljarder kronor vid förvärvet.

Uppdaterad 2017-06-02
Publicerad 2017-06-02

Ägarbolaget FAM, som ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna, har ingått avtal att förvärva 100 procent av Sandvik Process Systems från Sandvik AB.

SPS är en leverantör av industriella processlösningar baserade på avancerade stålband och stålbandsbaserad utrustning, samt processlösningar inom närliggande teknologier.

Förvärvet värderar SPS, skuldfritt värde (enterprise value), till 5 miljarder kronor. SPS har tidigare rapporterats inom segmentet Venture i Sandvik och rapporterade en omsättning om 1,7 miljarder kronor år 2016.

– SPS är ett spännande bolag där vi ser intressanta tillväxt- och utvecklingsmöjligheter under många år fram i tiden. Det uppfyller de kriterier vi söker hos bolag, med bland annat en globalt stark marknadsposition och dedikerad ledning. Vi ser fram emot att tillsammans med ledningen och de anställda vidareutveckla SPS som ett självständigt bolag med starkt fokus på lönsam tillväxt, säger Lars Wedenborn, vd FAM.

När transaktionen är väljs Staffan Bohman, ordförande i Höganäs samt tidigare vd för Sapa, Gränges och De Laval, som ordförande för SPS. Övriga styrelseledamöter blir Ronnie Leten, ordförande i Electrolux, ledamot i SKF och tidigare vd för Atlas Copco, Lars Wedenborn, vd för FAM samt ledamot i SKF och Höganäs samt och Richard Nilsson, Investment Manager på FAM och ledamot i Stora Enso.

Transaktionen förväntas stängas senast i början av 2018 under förutsättning av godkännande från berörda myndigheter, enligt pressmeddelandet.

SEB Corporate Finance har varit finansiell rådgivare och Advokatfirman Vinge har varit legal rådgivare till FAM i transaktionen.

Platsannonser