Wall Street steg över 7 procent. Foto: Wikimedia Commons
Wall Street steg över 7 procent. Foto: Wikimedia Commons
Morgonsvepet

Wall Street steg över 7 procent

Glädjerop under måndagen på Wall Street, Riksbanken utvidgar krislån till enskilda firmor och regeringen tillsätter 100 skatteexperter som ska stoppa fusket med korttidspermitteringar. Det här morgonens nyheter i korthet.

Uppdaterad 2020-04-07
Publicerad 2020-04-07

Wall Street steg över 7 procent
De ledande börserna i New York steg kraftigt under måndagen. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 7,7 procent. S&P 500-indexet steg 7,0 procent och Nasdaqs kompositindex avancerade 7,3 procent.

Milda uppgångar på Asienbörserna
Den amerikanska uppgången gav inte de asiatiska börserna vind i seglen. Vid stängning låg Nikkei 225 på plus 0,93 procent, Shanghais kompositindex på plus 1,69 procent och Hang Seng-index upp 0,43 procent. I Indien steg däremot börserna mer och S&P BSE 100 index steg 4,7 procent, även Nifty 50 steg 4,83 procent.

100 skatteexperter ska stoppa fusk med krispengar
Under tisdagskvällen kommer Tillväxtverket öppna ansökningarna för stöd inom korttidsarbete. Efter larm från visselblåsare om fusk tillsätter nu regeringen 100 skatteexperter som får i uppdrag att avslöja bedrägerier kopplade till stödet, skriver Dagens Nyheter.

EU överväger regler för statliga kapitalinjektioner
EU-kommissionen överväger förslag som skulle göra reglerna om statligt stöd mindre strikta och tillåta EU:s medlemsländer att hjälpa företag med direkta kapitalinjektioner. Förslaget ska uppmana medlemsstater att frambringa ytterligare stöd genom aktie- eller hybridinstrument till verksamheter direkt påverkade av pandemin, skriver Financial Times.

Riksbanken vidgar vidareutlåning till enskilda firmor
Riksbanken har beslutat att inom ramen för programmet för företagsutlåning erbjuda fler anbudstillfällen samt att programmet utvidgas till att även omfatta vidareutlåning till enskild firma. Syftet med att inkludera enskilda firmor är att underlätta för de penningpolitiska motparterna att finansiera sin utlåning till flera olika former av icke-finansiella företag med lån hos Riksbanken, uppger myndigheten. Detta framkommer av ett pressmeddelande.

FI: 22 bolag väntas ombildas till tjänstepensionsföretag
Under april ska pensionskassor som vill fortsätta med verksamheten ansöka hos FI om ombildning. Finansinspektionen förväntar sig att totalt 22 livförsäkringsbolag kommer att ansöka om att ombildas helt eller delvis till tjänstepensionsföretag, skriver Sak & Liv.

Fondbolagens förening: Intresset för hållbara fonder oförändrat
I en ny undersökning slår Fondbolagens förening fast att spararnas intresse för hållbara fonder i stort är oförändrat. I år uppger 32 procent att de sparar i en hållbar fond, att jämföra med förra året då 33 procent svarade detsamma. I fjol uppgav 25 procent av männen och 42 procent av kvinnorna att de valt sina fonder för att de har en hållbar inriktning. I år är det 28 procent av männen och 36 procent av kvinnorna som svarar detsamma, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Fitch bekräftar SBB:S kreditrating
Fitch Rating bekräftade under måndagskvällen Samhällsbyggnadsbolaget i Nordens kreditrating BBB- (minus) med stabila utsikter. ”SBB har visat även i dessa corona-tider att bolaget klarar av att genomföra transaktioner. Vårt mål att uppnå och bibehålla en BBB+ rating inom de kommande 12 månaderna står fast”, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, enligt ett pressmeddelande.

Regeringen tryggar samhällsviktigt flyg
Regeringen beslutade under måndagseftermiddagen att införa en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Syftet är att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål. Detta framkommer av ett pressmeddelande.

Boris Johnson har flyttats till intensiven
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har flyttats till intensivvårdsavdelningen på St Thomas Hospital i centrala London.  Han fördes till sjukhuset under söndagen för att ta prover med anledning av att han är sjuk i coronaviruset. På måndagskvällen flyttades han till intensiven, rapporterar DN.

Cicero Fonder lanserar ny spartjänst
Cicero Fonder lanserar i samarbete med Fondab en ny spartjänst där kunder erbjuds sparande inom ramen för ISK-konton. Under helgen har Cicero Fonders befintliga kunder migrerats till den nya lösningen och kan nu logga in med BankID via det nya gränssnittet. ”Vi är väldigt glada och stolta att Cicero Fonder valt Fondabs tekniska plattform för sin satsning mot privatkunder”, säger Mikael Tjäder, vd på Fondab.

Danmark öppnar upp samhället efter påsk
Danmark kommer gradvis att öppna upp samhället efter påsken, sa statsminister Mette Frederiksen i samband med en presskonferens under måndagskvällen. Först kommer de öppna förskolor den 15 april för att sedan utvärdera situationen på nytt, skriver Finwire.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in