Finans Nyhet

”Wall Street borde darra”

Taggar i artikeln

Donald Trump Nasdaq
Lauri Rosendahl, NasdaqLauri Rosendahl, Nasdaq
Lauri Rosendahl, Nasdaq
Publicerad

På Nasdaqs seminarium om USA-valet diskuterades vilka effekter utfallet kan få. Det är ingen panik på börsen idag men valresultatet kan leda till ännu större klyftor och populism i Europa, enligt en panel.

Realtid.se

Marknadsreaktionen på Donald Trumps vinst i presidentvalet i natt är betydligt mer balanserad än efter Brexit men på sikt så bör vi i Europa vara oroliga över effekterna av valet och den allt mer stigande protektionismen och isolationismen.

Det är några av slutsatserna som kommer fram vid dagens lunchpresentation om USA-valet som arrangerades av Nasdaq och där ett flertal experter fick uttala sig i en paneldebatt.

Nasdaqs vd Lauri Rosendahl inledde dagen med att säga att utfallet först gav honom en "dålig känsla i magen" men att det nu är viktigt att analysera de potentiella konsekvenserna av Trumps vinst. Vad detta innebär och hur oroliga vi ska vara framgår senare, men han framhåller att det går bra för Norden och att marknaden är hyfsat stabil idag.

Annons

– Om det är något mina 25 år i finansbranschen lärt mig så är det att man aldrig ska lita på slutsatsen efter första dagen. Våra marknader är betydligt mer än bara beteendevetenskap, säger han.

De globala börserna gick ner kraftigt i natt och Stockholmsbörsen öppnade också med ett ras på över minus tre procent. Det lugnade sig så småningom och i skrivande stund är börsen endast på minus 0,3 procent. Trumps något försonande tal direkt efter att vinsten blev klar sägs ligga bakom stabiliseringen, men Janerik Larsson, seniorrådgivare på Prime, menar att man inte ska dra för stora slutsatser från talet.

– Hans protektionism är inget han kommit på under valet utan det här har han byggt upp de senaste decennierna. Det här är fasta övertygelser han har. Däremot är det inte klart att kongressen håller med honom, säger han.

Annons

Även Carnegies omvärldsanalytiker Henrik von Sydow kallar talet för mallat.

Trumps seger har hållits fram som en kamp mot etablissemanget och mot bankerna och Janerik Larsson vidhåller att nye presidenten inte är en man som gillar finansindustrin.

– Är det några som borde darra så är det Wall Street just nu, säger han och menar att den ekonomiska osäkerheten i världen ökat ännu mer nu på grund av först Brexit i somras och nu Trumps vinst i USA-valet.

Annons

Populismen har vuxit även i Europa den senaste tiden och risken är att osäkerheten sprider sig hit ännu mer framöver. Det viktiga nu är att de europeiska länderna, särskilt de i EU, börjar förstå den underliggande frustrationen annars blir det stora problem nästa år, då flera val är på gång. Det menar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Vi måste välja en ny färdriktning för EU och hitta gemensamma nämnare. Euron och en ökad federalism är inte var Europa är på väg just nu, säger han och menar att Trumps vinst på längre sikt leder till svallvågor som kan sätta ett stort frågetecken för eurons framtid.

En faktor som leder till ovissheten är att ingen riktigt vet hur Trumps policy verkligen kommer se ut. Men  Henrik von Sydow tror att han lägger fram förslag på bland annat lägre bolagsskatter och infrastruktursatsningar. Det senare kan dock leda till en ökning av den amerikanska statsskulden. En annan sak som också kan leda till marknadsreaktioner är om Trump inför restriktioner mot Fed, då han redan varit starkt kritisk mot Janet Yellens agerande.

– Spana på besked om Fed och om frihandeln, det är saker som marknaden kommer reagera på, säger han.

 

 

Annons