Finans Nyhet

Wahlroos redo satsa 1,7 miljarder

Publicerad

Finländska storägaren Sampo vill köpa tio procent av Nordeas aktier.

Staten fick in 19 miljarder kronor från försäljningen av Nordeaaktier i dag.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Makro som skickas ut varje onsdag

Priset blev 74:50 kronor per aktie.

Annons

– Staten har en stor bolagsportfölj, ungefär 55 bolag med ett värde på cirka 650 miljarder kronor. Många är guldägg, eller flaggskepp eller vad man vill kalla dem. Vissa är mindre lämpliga att äga, staten ska inte äga

riskabla tillgångar som banker, därför har vi nu sålt Nordea, sade finansmarknadsminister Peter Norman vid pressträffen i Rosenbad.

– Pengarna ska betala av statsskulden, det är viktigt att inte hamna i samma situation som Irland och andra av våra grannländer.

Annons

– Nu står vi bättre rustade om det kommer en ny ekonomisk kris.

– Det är omöjligt att veta om det är absolut bäst dag för försäljningen. Man kan försöka undvika att sälja aktier vid uppenbart dåliga marknadsförutsättningar. Just efter en kvartalsrapport är likviditeten hög och det är

lämpligt att sälja.

Annons

Nordea-affären har flera motiv, förklarar statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff i Bryssel. Att beta av statsskulden är ett av dem.

– Det är väldigt klokt, har vi lärt oss i finanskrisen och i det läge som Europa nu befinner sig i, att ha så låg statsskuld som möjligt, säger han.

– Det är en säkerhet för svenska folket, att vi på det sättet har skapat marginaler för framtiden, att vi har skyddsvallar som andra saknar.

Ett annat motiv till avyttringen av Nordea-aktierna är att det minskar risknivån i statens finanser och stärker stabiliteten i statskassan, enligt Reinfeldt.

– Det är inte oproblematiskt att äga banker. I goda tider kan de prestera stora vinster. Det är bra för ägarna. Men i dåliga tider kan de gå med mycket stora förluster. Det är en stor riskexponering i finanssektorn och

framförallt i banker.

– Att använda skattepengar, eller riskera skattepengar, att skolans och sjukvårdens pengar i svåra tider skulle behövas för att täcka förluster i en bank, tycker inte jag är ett bra exempel på hur man ska använda skattepengar.

I och med försäljningen reduceras statens ägarandel i Nordea från 19,8 procent till 13,5 procent. Försäljningen motsvarar cirka 32 procent av statens totala ägande.

– Vi vet inte vilka som har köpt aktierna, säger Peter Norman.

Ungefär 200 placerare ska ha köpt Nordea-aktierna, enligt statssekreterare Erik Thedéen.

Norman säger att regeringen inte utesluter att staten under mandatperioden säljer alla sina aktier i Nordea.

Sampo planerar att höja sin ägarandel i Nordea till 21 procent, säger vd Kari Stadigh till den finländska tidningen Helsingin Sanomat. På längre sikt skulle Sampo kunna tänka sig att öka sin ägarandel i Nordea till omkring 22—23 procent, men har inte bråttom, enligt Stadigh.

Då skulle de få betala 200 miljoner euro.

Ett inte oväntat besked från en regering som vill visa att den står fast vid sitt mål, och kanske samtidigt ge en lätt politisk örfil åt en opposition som samlar sig mot utförsäljningarna, sammanfattar SEB:s chefsekonom

Robert Bergqvist sin syn.

En låg statsskuld ger trovärdighet i omvärldens ögon och ökar utrymmet för ekonomiskpolitisk handlingskraft, men samtidigt väcks nu frågan om hur liten den svenska statsskulden egentligen kan vara, säger Bergqvist.

– Det finns inget entydigt svar, men går man under 30 procent (av BNP) kan det vara så att man helt enkelt sparar för mycket. Det är lämpligt nu att diskutera hur mycket sparande vi ska ha i svensk ekonomi och vad vi ska lägga pengarna på.

En alltför låg statsskuld minskar investerarnas intresse för att köpa svenska statsobligationer.

Annons