Finans Nyhet

VM kan ge miljoner åt toppklubbar

Publicerad

<pufftextlänk>Frågan om ersättning till fotbollsklubbarna när de släpper sina spelare till landslagsmatcher har drivits av flera storklubbar.</pufftextlänk> Nu svänger Sepp Blatter i frågan och ger klubbarna stöd för deras anspråk. Detta kan bli dödsstöten för de mindre förbunden.

Fifas ordförande Sepp Blatter viker nu efter hårda påtryckningar av G14-gruppen, en sammanslutning av de 14 rikaste klubbarna i Europa. Gruppen har länge drivit frågan om att de måste bli ersatta för att släppa sina anställda spelare till spel i VM och EM.

De stora internationella arrangemangen drar i stora summor pengar, men det är klubbarna som betalar lönerna åt spelarna. Klubbarna resonerar att det är deras pelare som skapar vinsterna.

Fifa har tidigare kraftigt motsatt sig klubbarnas krav. Frågan aktualiserades tidigare i månaden då de franska mästarna Lyon riktade ersättningskrav mot Fifa efter att en av deras spelare skadats under en landslagsmatch.

Annons

I går meddelade Sepp Blatter att han ger med sig på frågan om ersättningar, rapporterar brittisk press i dag. Enligt Sepp Blatter ska klubbarna kunna få ersättning redan till sommarens VM-turnering i Tyskland. Blatter anser dessutom att klubbarna ska få del av vinstpengarna.

Ersättningarna ska täckas av de dryga 40 miljoner kronor som Fifa betalar till de 32 nationella förbunden som deltar i VM i sommar. Det vinnande laget får 144 miljoner kronor av Fifa.

Hur stora ersättningarna ska vara anser Blatter ska avgöras från fall till fall. Han tror inte att det är realistiskt att förvänta sig att fattigare länder i Afrika ska betala lika mycket som England och Tyskland.

Annons

Enligt The Times förväntas Fifa omsätta 14 miljarder och göra en vinst på cirka 1 miljard kronor under VM-tävlingarna.

Realtid.se har utan framgång försökt få en kommentar från Svenska Fotbollsförbundet.

Annons