Bank

Visselblåsaren på Danske Bank anlitar toppadvokater

Namnet på visselblåsaren på Danske Bank läckte ut under torsdagen. Nu söker han beskydd hos danska och estniska myndigheter samt har anlitat toppadvokater.

Realtid.se
Uppdaterad 2018-09-28
Publicerad 2018-09-28

Visselblåsaren på Danske Bank, som tidigt avslöjade att det pågick penningtvätt på den estniska filialen, har nu sökt beskydd från danska och estniska myndigheter, enligt Financial Times. Anledningen är att hans identitet/namn, Howard Wilkinson, har avslöjats av medier i Estland utan hans medgivande. Detta meddelar den advokatbyrå som han nu anlitat, Kohn, Kohn & Colapinto.

- Det kan finnas folk som antingen vill hämnas eller sända ut ett budskap till andra som kan ha information om denna skandal att de bör vara tysta och att det är farligt, säger advokat Kohn i en intervju med Bloomberg. Han uppger samtidigt att det nu är en skyldighet som ligger hos den danska och estniska myndigheten att säkerställa ett skydd.

Financial Times hänvisar till att man tagit del av en rad email till ledningen i Danske Bank i köpenhamn där Wilkinson namngav ett aktiebolag baserat i Storbritannien med ägare som inkluderade Putins familj och FSB, den tyska underrättelsetjänsten. Kreml har dock tidigare berättat för FT.com att president Putin inte hade något att göra med banken.

Varningen följdes upp 2014 av Danske Banks internrevisions-team som bekräftade hans uppgifter. Men banken startade inte någon egen fullständig utredning förrän 2017 då den danska tidningen Berglinske började rapportera om de misstänkta penningtvättsbrotten med anknytning till Ryssland och Azerbadzjan.

Platsannonser

Logga in