Svensk Exportkredit har fått nio är nya kunder under det första kvartalet, berättar vd Catrin Fransson.
Svensk Exportkredit har fått nio är nya kunder under det första kvartalet, berättar vd Catrin Fransson.
Finans

Viss avmattning för svensk export

Den svenska exporten har god tillväxt men Svensk Exportkredit (SEK) har under senare tid märkt avmattningen i konjunkturen, säger dess vd Catrin Fransson till Realtid på fredagen.

Olof Swahnberg
Publicerad 2019-04-26

Av svensk export går cirka 70 procent till Europa, vars ekonomiska avmattning har påverkat tillväxten något, säger Catrin Fransson:

– Det är fortsatt god tillväxt för svensk export men en avmattning.

SEK, som är helägt av svenska staten och ska främja svensk export genom finansieringslösningar, har på fredagen släppt sin delårsrapport för det första kvartalet.

– Det är en bra rapport, framför allt bra fart i nya kunder som kommer in. Vi hoppas att våra nya erbjudanden till medelstora kunder kommer att uppskattas, att vi kommer kunna bidra till att även de kunderna lyckas få nya exportmarknader, säger Catrin Fransson.

Av SEK:s nyutlåning går ungefär hälften till svenska exportbolag och andra halvan till dess kunder. SEK har totalt drygt 150 exportbolag som kunder, varav nio är nya kunder under det första kvartalet.

SEK:s nyutlåning steg till 13,3 miljarder kronor under det första kvartalet, jämfört med 13,0 miljarder ett år tidigare.

 

Platsannonser