FinansNyhet

Visa släpper egen fintech-podd: ”Vi vill driva innovation”

Publicerad

Experter ska diskutera allt från mobilbetalningar, e-handel till AI, biometriska signaturer och Internet of Things.

David Gustavsson

Visa satsar på fintechpodd med olika gäster.
Foto: Pressbild

Det framgår av ett pressmeddelande.

Podden har fått namnet Visa Network Breakfast Podcast och ska spelas in under kortjättens återkommande nätverksfrukostar. Den ska ledas av journalisten, författaren och futuristen Mats Lewan. Varje avsnitt blir ett timslångt samtal med gäster och specialister inom olika ämnen.

Annons

Framtidens betalningslösningar är redan här och berör såväl konsumenter och handlare som hela vår samhällsapparat. Sverige blir sannolikt bli ett av de första kontantfria länderna i världen. Realtid.se har tidigare berättat att KTH-forskaren Niklas Arvidsson bedömer att sker inom 15 år.

– Kontantanvändningen i Sverige är låg ur ett internationellt perspektiv och den minskar. I dagsläget är värdet på utstående sedlar i förhållande till BNP i Sverige strax under 80 miljarder kronor, vilket utgör cirka 2 procent av BNP, medan motsvarande siffra i EU ligger på runt 7,5 procent, sa Niklas Arvidsson i intervjun med Realtid.se.

Så vad innebär det? Vad betyder exempelvis kontaktlösa betalningar för konsumenter, banker och handel. Och hur förändras synen på betalningar när EU-regleringen PSD2 träder i kraft i maj i Sverige? Det är några teman som tas upp under året.

Annons

– Förra året presenterade vi vår investering i Stockholm Fintech Hub. En del i vår globala strategi att driva innovation inom fintech framåt på de marknader vi verkar. Nästa steg på den resan är Visa Network Breakfast Podcast där vi vill dela kunskap, bjuda in till samtal och inspirera kring framtidens betalningslösningar. Det handlar om vad det innebär för oss som företag, möjligheter för handeln och smarta tjänster för konsumenten, säger Christina Lind, Sverigechef på Visa.

Visa arrangerade sin första Visa Network Breakfast i december förra året på temat ”Framtiden för svensk handel med kontaktlösa betalningar”. Panelen bestod av Christina Lind, Sverigechef på Visa, Bengt Nilervall, näringspolitisk expert för betalfrågor på Svensk Handel samt Gustav Almqvist, CIO på Reitan Convenience AB.

Planen är att under året arrangera flera liknande frukostar där det mesta som berör framtidens betalningslösningar kommer att diskuteras, med Mats Lewan som moderator. Olika experter, både från Sverige och utlandet, ska bidra med sina kunskaper.

Annons

Första avsnittet av Visa Network Breakfast Podcast går att ladda ner via Itunes.

Annons