En del länder i Europa har fått mer tid för att uppfylla krav enligt PSD2, säger Eilin Schjetne, produktchef på Visa för Norden och Baltikum. Foto: Montage StockSnap/Pixabay/Visa.
En del länder i Europa har fått mer tid för att uppfylla krav enligt PSD2, säger Eilin Schjetne, produktchef på Visa för Norden och Baltikum. Foto: Montage StockSnap/Pixabay/Visa.
Bank

Visa: Norden har kommit långt inom PSD2 

De nordiska länderna har kommit långt i sina förberedelser inför EU-direktivet PSD2 om säkrare betalningar och “open banking”, säger Eilin Schjetne, produktchef på Visa för Norden och Baltikum. 

Publicerad 2019-09-13

PSD2 ska börja gälla den 14 september och omfattar både open banking, som innebär ökad konkurrens för banker, och starkare verifiering för kunder vid betalningar.  

Hur många länder i Europa är helt förberedda för PSD2?

– Bankerna behöver öppna upp sig. I vilken utsträckning de gjort det varierar stort bland olika länder och också inom länder. Norden har alltid legat i framkant och ligger långt framme på det här området, medan andra regioner överlag ligger efter, säger Eilin Schjetne. 

Är Norden före inom båda aspekterna av PSD2, både open banking och säkrare verifieringar?

– Jag tror att det inte det finns några hårda data ännu kring detta, men det är mitt intryck. 

Men även i Norden finns det förberedelser att göra, säger Schjetne. Det finns många aktörer i detta ekosystem som har jobb kvar att göra, inklusive implementeringar av stark verifiering för kunder enligt PSD2. 

– Vi måste alla fortsätta arbetet för att nå ökad säkerhet för betalningar för kunder, handlare, för alla parter, det finns många bedragare som vi måste bekämpa, säger Eilin Schjetne. 

Hon säger att flera länder i Europa har fått dispens på upp till 18 månader för att uppfylla PSD2, men säger att hon i dagsläget inte har någon sammanställning över detta. 

Open banking innebär bland annat att kontoinformation ska finnas tillgänglig för en annan bank om kunden har givit tillåtelse till detta. Svenska Bankföreningen har tidigare i veckan varnat för att den digitala utvecklingen i och med open banking innebär en utmaning för bankerna och att konkurrenstrycket ökar.

När det gäller starkare verifiering för kunder vid betalningar innebär det att kunder måste identifiera sig genom minst två av tre faktorer: något från kroppen som biometri eller röst, något man vet som pinkod eller något man har som till exempel kortnummer. Men för att undvika alltför tidskrävande rutiner vid köp räcker det, enligt PSD2, med en av dessa faktorer om handlarna har ett riskbaserat analysprogram, som exempelvis Visa tillhandahåller. Dessa program upptäcker om korttransaktioner avviker från kundens vanliga mönster. 

 

Platsannonser

Logga in