Finans Nyhet

Vinge testar de anställda varje år

Publicerad

På Advokatbyrån Vinge råder totalförbud för en anställd och närstående att handla i värdepapper utan tillstånd, enligt Anna Rasin, kommunikationschef på Vinge.

Nyheten om att en av Vinges biträdande jurister har anhållits, misstänkt för insiderbrott, slog ned som en bomb under tisdagen.

I Vinges pressmeddelande framgår att juristen fått lämna sin anställning omedelbart efter att man upptäckt personen i fråga brutit mot byråns regler kring handel med värdepapper.

”Vi har ett regelverk som är mer långtgående än lagstiftningen. I korthet innebär det ett totalförbud för en anställd eller närstående att handla i värdepapper utan tillstånd”, skriver Vinges kommunikationschef Anna Rasin i ett svar till Realtid.se.

Annons

Vinge fick vetskap om den misstänkta insiderhandeln i samband med att personen anhölls av Ekobrottsmyndigheten under måndagen.

Vad har Vinge för rutiner för att upptäcka sådant här?

”Alla anställda får vid anställningen skriva på ett generellt sekretessavtal. Vi omfattas också av advokatsekretessen och har dessutom klara och tydliga riktlinjer som alla anställda en gång om året måste konfirmera att man läst och förstått”, skriver Anna Rasin.

Annons

Vinge företräder bland annat stora börsnoterade bolag vid sammanslagningar och förvärv, vilket gör att det kan klia i fingrarna för de som får insyn tidigt i processen. Har något liknande tidigare skett på byrån?

”Nej, mig veterligen har något liknande inte skett under Vinges 30-åriga historia”, skriver Anna Rasin.

Michael Wigge, vd för Vinge, går under tisdagen ut och berättade att byrån ser allvarligt på det inträffade, oavsett vad brottsutredning och vidare process kommer fram till för slutsats. Han hävdar samtidigt att Vinge ska samarbeta fullt ut med EBM.

Annons

Vad kommer ni bistå med?

”Vår inställning är att vi ska hjälpa till i den mån vi kan med hänsyn tagen till klientsekretessen”, skriver säger Anna Rasin.

Annons