Vinge med Maria-Pia Hope i spetsen var Sveriges bästa M&A-rådgivare 2019 på den legala sidan. Samtidigt har PWC utsetts till bästa svenska finansiella M&A-rådgivare. Foto: Vinge.
Vinge med Maria-Pia Hope i spetsen var Sveriges bästa M&A-rådgivare 2019 på den legala sidan. Samtidigt har PWC utsetts till bästa svenska finansiella M&A-rådgivare. Foto: Vinge.
M&A

Vinge och PWC bäst på M&A

PWC och Vinge är de bästa M&A-rådgivarna i Sverige, enligt Mergermarket. Samtidigt nämns EQT:s förvärv av Nestle Skin Health som årets M&A-affär.

Uppdaterad 2019-12-20
Publicerad 2019-12-20

Totalt 40 vinnare korades i europeisk finansiell och legal rådgivning på Mergermarkets European M&A Awards som ägde rum för drygt en vecka sedan under en bankett med galamiddag i London. Utmärkelserna baseras på såväl antalet genomförda transaktioner som värdet på affärerna. Hänsyn tas också till transaktionernas strategiska, komplexa och innovativa nivå samt till börsnoteringar som involverar private equity‑sektorn. Juryn består av experter inom M&A och representanter från analysföretaget Mergermarket.

Lokalt för Sverige vann PWC det åtråvärda priset som bästa finansiella M&A-rådgivare och Vinge vann utmärkelsen som bästa legala M&A-rådgivare.

– Det är med stolthet och tacksamhet gentemot våra klienter som vi än en gång tar emot det finaste internationella priset för svensk M&A. Vi ser att den spetskompetens och bredd vi har inom M&A efterfrågas av våra klienter. Trots en viss nedgång på den svenska transaktionsmarknaden har vi haft ett oerhört starkt år med ett inflöde av såväl komplexa som strategiskt utmanande uppdrag med stora värden, säger Maria‑Pia Hope, Managing Partner på Vinge i en kommentar.

Vinge har hittills i år anlitats i 90 transaktionsprojekt till ett sammanlagt värde av 330 miljarder kronor, samt vid 4 börsintroduktioner. Bland noteringarna återfinns bland annat EQT:s börsintroduktion.

I våra grannländer vann Citi, Nordea, ABG Sundal Collier utmärkelserna som bästa finansiella rådgivare. Plesner, Hannes Snellman, och Schjodt vann utmärkelserna som bästa M&A-rådgivare i  Danmark, Finland och Norge.

Värdet på M&A-transaktioner i Europa var ned 20,1 procent under 2019 jämfört med året innan. Globalt var nedgången 5,9 procent. Enligt Mergermarkets beror detta på det osäkra makroekonomiska läget med brexit och internationella handelskonflikter. Om denna osäkerhet fortsätter kommer hungriga private equity-bolag att se möjligheter till bra förvärv, enligt mergermarkets chefredaktör John West. Under året har private Equity-bolag stått bakom 21 procent av alla europeiska M&A-transaktioner, vilket är den högsta andelen sedan krisen. PE-bolag har hittills stått bakom transaktioner till ett värde av totalt 33,6 miljarder euro i år, vilket är det högsta årliga värdet sedan 2007.

Mergermarkets chefredaktör John West spår att privat kapital kommer att fortsätta på samma spår under 2020 – med större kassor än tidigare.

Årets M&A-affär var en av Europas största utköp. Utköpet av Nestle Skin Health som gjordes av ett konsortium som leddes av EQT.

Vinnare av Europas bästa finansiella M&A-rådgivare var Goldman Sachs.

Vinnare av Europas bästa legala rådgivare var Kirkland & Ellis.

Platsannonser

Logga in