Finans Nyhet

Vinge-advokaterna som slussade 142 miljoner via Peru

Publicerad
Uppdaterad

Vinge-delägaren Bertil Villard är inte ensam. Kollegorna på Vinge skatteplanerar via Peru och undviker därmed miljontals kronor i skatt. Dessutom beskylls ytterligare en advokat för skatteflykt.

Sara Johansson

Bertil Villards kollegor Robert Wikholm, Stefan De Hevesy, Björn Gustavsson och Johan Göthberg anklagas för skatteflykt. Samtliga försvarar sig och menar att de inte gjort något olagligt.

En av de anklagade advokaterna, Robert Wikholm, var nyligen aktuell som en av förvaltarna som hjälpt lurade försäkringstagare att få tillbaka sina pengar i kaoset efter Aspis Liv.

Nu får han försvara sig själv efter att Skatteverket anklagar honom för att ha undanhållit cirka 22,7 miljoner kronor från myndigheten.

Annons

– Det är öppet deklarerat och Skatteverket har ursprungligen varit av uppfattningen att det inte är skattepliktigt. Skatteverket har gått ut och sagt detta till hela världen, säger en uppenbart bekymrad Robert Wikholm till Realtid.se och hänvisar därefter till byråns kommunikationschef Anna Rasin.

Pengarna som han anklagas för att ha undanhållit kommer bland annat från Vinge. Genom en serie transaktioner med nybildade svenska aktiebolag samt ett nybildat peruanskt bolag har medlen slussats ut ur landet och det peruanska bolaget har skapat en vinst på 22,7 miljoner kronor. Den summan har sedan delats ut till Wikholm, enligt Skatteverket.

Robert Wikholm har skattat 900.000 kronor på utdelningen, det vill säga en kupongskatt på 4,1 procent av utdelningen. I Sverige skulle han ha behövt betala 57 procent i skatt.

Annons

Upplägget är i det närmaste identiskt med det som AMF Pensions tidigare ordförande Bertil Villard samt resten av Vinge-advokaterna nedan använt sig av. En gemensam nämnare är även att advokaternas skatteplanering startades vid samma tidpunkt som advokatbyrån Vinge gick från att vara ett kommanditbolag till att bli ett aktiebolag 2005. I oktober 2006 fick advokaterna sina utdelningar från bolagen.

Skatteverket poängterar att alla köp, försäljningar och utdelningar har skett för att slippa skatta i Sverige. Skatteverket pekar bland annat på att försäljningarna mellan bolagen har skett till underpriser och att dessa aldrig haft någon verksamhet. Myndigheten har dessutom noterat att pengarna i själva verket aldrig sänts till Peru utan betalningarna har skett via bank i Luxemburg.

Stefan De Hevesy är topprankad i flera internationella listor och har bland annat biträtt Hemfosa vid köpet av en fastighetsportfölj från Landic Property. Han anklagas för att ha undanhållit cirka 37,5 miljoner kronor från Skattemyndigheten.

Annons

Realtid.se söker Stefan De Havesy.

Björn Gustavsson är ett välkänt namn inom outsourcingjuridik. Han har bland annat biträtt SJ vid ett avtal med LSG om catering till SJ:s tåg. Han anklagas för att ha undanhållit cirka 27,5 miljoner kronor.

– Det här är fullständigt öppet deklarerat. Innan vi gjorde det här har Skatteverket sagt att det var okej. Deklarationerna var godkända och sedan, ett par år senare, kommer Skatteverket och anser att detta är något att titta på, säger Björn Gustavsson till Realtid.se.

Med tanke på ditt förtroendeuppdrag som advokat, tycker du att det här är okej?

– Nu har jag sagt att jag inte vill tala mer. Du får tala med Anna Rasin.

Johan Göthberg har blivit internationellt prisad för sin roll som M&A-rådgivare. Han har bland annat haft förtroendeuppdrag som åt Nordic Capital när riskkapitalbolaget sålde träningsföretaget Sats till Danmark. Johan Göthberg anklagas för att ha undanhållit cirka 31 miljoner kronor från Skattemyndigheten.

Johan Göthberg vill överhuvudtaget inte kommentera uppgifterna, utan hänvisar till Anna Rasin.

Advokaternas försvar är att Sverige har haft ett avtal med Peru om dubbelbeskattning. Det avtalet har löpt fram till i januari 2007. Därmed var det inte olagligt att ha ett sådant skatteupplägg vid den tidpunkten, resonerar dem.

Tillsammans med Bertil Villards vinster har Vinge-advokaterna sammanlagt slussat cirka 142 miljoner kronor via sina peruanska bolag.

Men dessa skatteklipp räcker inte. Ytterligare en advokat från Vinge har hamnat i Skatteverkets nät och anklagas nu för skatteflykt.

Lena Almefelt har bland annat biträtt vindkraftsbolaget O2 vid dess ansökan om notering på börsen samt i arbetet med bolagets omstrukturering.

I Lena Almefelts fall handlar inte upptaxeringen om ett Peru-upplägg, utan Skatteverket pekar på aktieöverlåtelser mellan hennes egna bolag.

Genom att hon har deklarerat sin kapitalvinst på 5,6 miljoner kronor felaktigt har hon fått betala cirka 700.000 kronor lägre i skatt, anser Skatteverket.

Realtid.se söker Anna Rasin.

Annons