Finans Nyhet

Vilket drag, Torsten

Publicerad

Torten Janssons New Wave rusade 16 procent på börsen efter torsdagens bokslut.

Humöret var dämpat på Stockholmsbörsen på torsdagen. OMXS-index sjönk med 0,7 procent till 358,33 sedan flera bolag lämnat kvartalsrapporter som gjort placerarna besvikna.

Dagens vinnare New Wave hade inte detta problem. Marknadens förväntningarna på bokslutet slogs rejält och aktien steg med över 16 procent och stängde på 44,80 senast betalt.

Tieto blev börsens stora förlorare. Den finländsk-svenska IT-jättens aktie föll tungt efter bokslutsrapporten, som innehöll ett vinstras som var värre än befarat. Att Tieto skulle bokföra stora så kallade engångskostnader, kopplade till bland annat personalneddragningar, under fjärde kvartalet var känt sedan tidigare. Men analytiker hade inte trott att vinsten skulle sjunka så mycket som den gjorde.

Annons

Kursen rasade med 8,0 procent.

Nyfikenheten var också stor kring krisstämplade Eniro, som kom med sitt resultat på morgonen.

Förlusten före skatt blev 65 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2010. Omsättningen sjönk med nästan en halv miljard. Detta var väntat, och aktien hämtade sig mot slutet av dagen och slutade oförändrad.

Annons

– Nästa år ska intäkterna börja öka igen, sade koncernchefen Johan Lindgren om framtidsutsikterna.

Annars stod byggbolagen i fokus även denna dag. Jätten Skanska föll på börsen efter bolagets delårsrapport, som kom på morgonen. Vinsten före skatt på 1 250 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2010 var i linje med prognoserna. Den svenska marknaden är urstark men internationellt är läget mer splittrat, löd en av förklaringarna till den tröga kursutvecklingen. Aktien sjönk med 1,5 procent.

Konkurrenten NCC, som steg hela 10,8 procent efter sin rapport på onsdagen, fortsatte uppåt och steg med 1,9 procent.

Annons

Mediekoncernen MTG följde i stort sett index under dagen och slutade på minus 0,7 procent. Bolaget vände en brakförlust på 2,8 miljarder fjärde kvartalet 2009 till en vinst på 741 miljoner sista kvartalet i fjol. Nu får Kinnevik och övriga aktieägare höjd utdelning.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen splittrad.. Londonbörsens FTSE-index tappade 0,5 procent till 6 020,0, medan Parisbörsens CAC-index steg 0,1 procent till 4 095,1 och Frankfurtbörsens DAX-index steg med 0,3 procent till 7 340,3.

Realtid.se/TT

Annons