Juridik

"Vi vill ligga i framkant"

– För oss räcker det inte med att vara moderna i nuet utan vi vill driva förändring och innovation. Det säger David Aversten, executive partner på advokatfirman Delphi.

Uppdaterad 2019-04-01
Publicerad 2019-04-01

Advokatfirman Delphi placerar sig i topp när köpare av affärsjuridik (som inte är kunder till byrån) får utse den advokatbyrå på den svenska marknaden som de är mest positiva till när det gäller it-rätt/digital transformation. Resultatet framkommer i Regis ImageWatch, som är en del av den årliga branschstudien Årets Advokatbyrå.


Var det väntat att ni skulle komma på första plats eller kom det som en överraskning?
– Det är fantastiskt roligt att få denna utmärkelse och att uppmärksammas för våra specialistkompetenser. I Regis branschanalys Image Watch så är det ju faktiskt icke klienter som rankar oss högst inom it och digital transformation, vilket betyder att vi lyckats nå ut brett med att vi är starka inom området.

– Då vi är mycket kunniga inom området kanske det inte kommer som en total överraskning, men det finns såklart många andra duktiga aktörer inom området, vilket vi är ödmjuka inför.

Hur arbetar ni med it-rätt/digital transformation?
– Vi är ett team om cirka 35 personer specialiserade inom it/tech och immaterialrätt. Vi ligger i framkant vad gäller nya områden inom it-rätten, till exempel Blockchainteknik, digital säkerhet och artificiell intelligens, men har även en gedigen erfarenhet av integritetsskydd, it-avtal och molntjänster.

– Vi har starka samarbeten med internationella advokatbyråer som arbetar med it/tech och även med många andra aktörer inom den digitala marknaden, vilket gör att vi ständigt håller oss ajour med utvecklingen även på den internationella marknaden.

Har ni satsat extra mycket på it-rätt/digital transformation under de senaste åren?
– Vi har under många år varit starka inom it/digital transformation och varit högt rankade i olika sammanhang. Konkurrensen är naturligtvis hård och vi satsar därför stort på intern kompetensutveckling och ser löpande över vårt rekryteringsbehov för att säkerställa att vi bibehåller vår spetskompetens som krävs för att leverera high-end-rådgivning. Vi arbetar också hårt med att produktifiera våra tjänster för att underlätta processerna kring digital transformation.

Varför är det viktigt att satsa på it-rätt/digital transformation?
– För att vara en progressiv byrå och ligga i framkant är det en självklarhet att satsa starkt inom dessa komplexa områden. Det är områden som kommer växa och specialistkompetens kommer efterfrågas än mer framöver.

– Vi implementerar för närvarande AI-verktyg och driver på digitaliseringen internt. Vi vill ligga i framkant eftersom AI och digitaliseringen skapar enorma möjligheter för innovation och utveckling. Vi har därför tagit ett strategiskt beslut att tillsätta en Head of digital & innovation som fokuserar på dessa frågor. För oss på Delphi räcker det inte med att vara moderna i nuet utan vi vill driva förändring och innovation.

Upplever ni att detta är ett område som även era konkurrenter satsar på eller hamnar området i skymundan?
–Större byråer satsar nog överlag på dessa områden, men i vilken omfattning varierar säkert lite mellan storbyråerna och vilken nisch i marknaden man vill ta.

Hela resultatlistan:
1. DELPHI 19 procent
2. LINDAHL 16 procent
3. VINGE 12 procent
4. SETTERWALLS 9 procent
5. MANNHEIMER SWARTLING 8 procent

Platsannonser