”Vi vill bort ifrån känslan av att man får snabbare vård för att man har råd”

Lena HallengrenLena Hallengren
"De här patienterna kan köpa sig förtur och det är oroande. Så ska det inte gå till och vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden", säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff på tisdagen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Regeringen vill före sommaren lägga förslag om ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringspatienter i offentligt finansierad vård, för att förhindra att försäkringspatienter går före.

Realtid.se

Regeringen gör om den kritiserade utredningen om privata sjukförsäkringar, och utser en Sofie Nyström som ny utredare. Syftet är att förhindra att försäkringspatienter kan få förtur till vård som är skattfinansierad. Det rapporterar DN.

– Vi har de senaste åren sett en oroande utveckling där patienter med en privat sjukvårdsförsäkring kunnat få förtur inom hälso- och sjukvården. De här patienterna kan köpa sig förtur och det är oroande. Så ska det inte gå till och vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff på tisdagen.

– Har man en privat sjukvårdsförsäkring så är det den vården man får ta del av. Vi vill bort ifrån känslan av att man får snabbare vård för att man har råd.

Annons

I dagsläget har cirka 700 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring, och intresset för att teckna en försäkring har, enligt DN, ökat under pandemin.

När det gäller den tidigare utredningen är regeringens ambition att lämna en proposition till riksdagen under våren.

 

Annons
Annons