Christina Stenbeck. Foto: David Gustavsson
Christina Stenbeck. Foto: David Gustavsson
Fintech

"Vi ska skapa ett fempire"

1.300 kvinnor deltog på Women in tech i Stockholm på onsdagen. Dragplåster var Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck som berättade om sina framtidplaner.

Uppdaterad 2017-03-09
Publicerad 2017-03-08

Stämningen var uppsluppen, applåderna haglade och ur högtalarna dånade låtar av Beyoncé och Alicia Keys mellan föreläsningarna. Dragplåster var Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck som medverkade på Women in tech för andra året i rad.

Intresset för årets upplaga av konferensen var rekordstort – biljetterna sålde slut på sju minuter. Drygt 1.300 kvinnor deltog och stora salen i Folkets hus vid Norra Bantorget var i stort sett fullsatt under onsdagseftermiddagen.

– Jag tror på mångfald på alla nivåer. Om vi inte fokuserar på mångfald i organisationen kommer det att få effekter, sa Christina Stenbeck när hon intervjuades på scenen av konferenciererna Sabinike von Gaffke och Anna Olin Kardell.

Släppte klubban

Kinnevik har i dag omkring 35 innehav och är en av de största europeiska investerarna inom e-handel med en stor ägarandel i Zalando. 

För ganska exakt ett år sedan lämnade Cristina Stenbeck ordförandeposten i Kinnevik. Hennes nuvarande roll i bolaget är mer vag. Hon titulerar sig "principal owner" och tycks ha ett övergripande ansvar.

– Jag ska driva saker framåt och hitta de bästa personerna och idéerna. Men också tillbringa mer tid med entreprenörerna, sa hon från scenen.

Carpool kareoke

Det stod dock snabbt klart att Cristina Stenbeck inte ville stå i fokus denna dag. Istället hade hon bett om rekvisita i form av fyra bilsäten som ställdes upp på scenen parvis framför varandra.

Formatet kallas för "Carpool kareoke" och Stenbeck berättade att hon valt det eftersom hon "ofta fattar viktiga beslut i bilen".

Carpool_kareoke.jpg

Åsa Riisberg, EQT, Cristina Stenbeck och Siri Vikman. Foto: David Gustavsson

Letar kvinnliga investerare

Stenbeck tog först plats i förarsätet och bjöd därefter in två gäster: Åsa Riisberg, chef för hälsoinvesteringar och partner på EQT och Siri Vikman, grundare av – och vd för – Parisbaserade mode-startupen Aéryne som enbart har kvinnliga chefer.

– Nu letar vi efter kvinnlig investerare. Vi vill bygga ett "fempire". Samtidigt är det svårare att hitta kvinnliga investerare. Det behövs fler. Om 20 år hoppas jag själv vara i er position och kunna hjälpa kvinnor att skapa framgångsrika bolag, sa Siri Vikman och syftade på Riisberg och Stenbeck.

"Otroligt roligt"

Stenbeck bad sedan Siri Vikman om hennes bästa råd till blivande entreprenörer.

– Det är viktigt att hitta sin passion och något man verkligen älskar. När man hittat det måste man tro på det så starkt att det blir verklighet och sedan ta klivet, svarade Vikman.

Stenbeck ställde samma fråga till Åsa Riisberg.

– Vårt jobb är att berätta för andra hur otroligt roligt det är att vara entreprenör. Vi får träffa fantastiska människor och se fantastiska saker och massor av intellektuella utmaningar och det ger så mycket energi, sa Riisberg som ansvarar för en EQT:s hälsovårdsportfölj, värd sju miljarder dollar.

Ingen mansvärld

Stenbeck avslutade med att orden "det finns ingen mansvärld när den tillhör dig".

– Som vi hörde handlar det om att göra något som du brinner passionerat för och det är inget som går i arv, sa hon.

Platsannonser