Frederick Johansson
Frederick Johansson. Foto: SEB
Riskkapital

"Vi räknar med en årlig avkastning över 20 procent"

Det nystartade riskkapitalbolaget Fairpoint Capital, med SEB som grundinvesterare, räknar med en årlig avkastning på över 20 procent under fondens tioåriga livslängd. Det säger bolagets vd Frederick Johansson till Realtid på måndagen.

Uppdaterad 2019-04-15
Publicerad 2019-04-15

Fairpoint Capital meddelade förra veckan att bolaget har säkrat åtagande om 900 miljoner kronor med SEB som grundinvesterare för sin första fond med inriktning mot nordisk B2B-teknologi. Fondens inriktning är att stödja nordiska entreprenörer som siktar på genombrott inom högteknologi.

– Vi har fått in alla pengar som vi ville få in. Vi är väldigt nöjda med de investerare vi har, storleken på fonden och banken som gör det banken alltid gjort. Det ligger i bankens DNA att stötta entreprenörskap och teknologi, så SEB:s engagemang till det här är vi väldigt tacksamma för.

– Det är en ny fond med en ny struktur som ligger utanför SEB. men vi har en lång historia med SEB. Det är egentligen venture teknologi-fonden från tidigare SEB Venture Capital som banken drivit i drygt två decennier.

Frederick Johansson räknar med att fonden med dess fyra personer, som alla har erfarenhet från SEB:s tidigare motsvarande verksamhet, kommer göra runt 15 investeringar.

– Jag var med och startade bankens riskkapitalverksamhet 1995. Övriga tre har varit en del av det här teknologi-teamet.Tillsammans har vi sett alla teknologi-investeringar som SEB Venture Capital gjort under nästan 25 år.

– Under de dryga två decennier som vi drivit det här i banken har det gått väldigt bra och avkastningen har legat över 20 procent per år och det är också vår förväntan framåt, säger Frederick Johansson som tillägger att det är över branschsnittet.

– Vi gick igång i mars och förhoppningen är att göra våra första investeringar  maj.

Exempel på teknikområden som fonden kommer att investera i är artificiell intelligens, maskininlärning, säkerhet, telekom och automation.

–Vi kommer att jobba väldigt brett mot hela den svenska universitetsmiljön. Vi har under 24 år tidigare gjort lite drygt 60 investeringar. Av dem har mer än 50 procent haft en direkt koppling till akademisk forskning.

Platsannonser

Logga in